Още днес се очаква образователният министър Николай Денков да събере

...
Още днес се очаква образователният министър Николай Денков да събере
Коментари Харесай

Отново на училище онлайн заради бум на Омикрон при децата

Още през днешния ден се чака просветителният министър Николай Денков да събере обществените сътрудници, представители на МОН, министерство на опазването на здравето и от сдруженията на учителите, с цел да се вземе решение по какъв начин ще се работи в създалата се обстановка с новата вълна на ковид. В момента има огромен растеж на болни или карантинирани възпитаници, към 30 % от учителите също не са в клас по същите аргументи.

Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители - настоя учениците от гимназиален курс неотложно да излязат в онлайн образование и подчертава, че по-важното в тази ситуация са учителите, които всеобщо заболяват. Освен това, няма съответно заместващи учители за всички класове и това се усеща във всички учебни заведения. Такева уточни, че от началото на годината след коледната почивка са умряли 6 учители от Covid-19 и това е най-важният проблем за образованието.

„ Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, изключително в гимназиален стадий, са заболели или са под карантина. Днес-утре министърът би трябвало да издаде заповед, с цел да може гимназиалният стадий да мине в онлайн образование най-малко до края на първия период и по-късно да има една дребна почивка от 4 дни, с цел да може и учениците, и учителите да си починат “, изясни Такева.

Тя съобщи, че е уверена в сполучливото привършване на първия образователен период въпреки да се упорства класните работи и окончателните изпитвания за края на периода да стават присъствено. Такева обаче акцентира, че министерството на образованието изпуска контрола върху системата.

В момента Министерство на здравеопазването взема решение дали и при какви условия учебните заведения да затварят и да излязат в онлайн образование.

„ За да може шефът да вземе решение, той би трябвало да подаде поръчка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да позволи и надлежно РЗИ. Така че, има доста административни спънки “, разясни Янка Такева.

Главният здравен контрольор Ангел Кунчев също утвърди концепцията.

„ Има логичност в това число и здравна, да се излезе в къса почивка, която да спре разпространяването на Омикрон в учебните заведения и да се даде отмора на учителите и децата. Предполагам, че през днешния ден или на следващия ден ще се вземе решение дали ще се премине към такава почивка. Според него, по натурален път при заболяване или карантиниране на 30 % от учителите, ще се премине към онлайн образование на учениците. За момента всички старания са децата от начален курс да останат присъствено, колкото може повече време, с цел да не се губи темпото и мотивацията на учениците. Но всички разпоребди се издават от Министерство на здравеопазването, уточни Кунчев.

Той изясни, че за обстановката в страната се взимат поради 16 индикатора, а освен броя на инфектираните с Covid-19. В тази рубрика са броя на незабавните повиквания, какъв брой от случаите на извиканите коли за спешна помощ са приети в болница пациентите, какъв брой от тях са настанени в интензивни отделения, каква е потреблението на медикаменти в аптечната мрежа, какъв брой са предписанията от персоналните лекари. Тази информация дава по-детайлна визия за картината у нас. „ Не утвърждавам математиците са пресмятат математически модели и да показват по кое време и на коя дата ще бъде пика и да основават боязън “, сподели Кунчев.

По негово мнение тестванията в учебните заведения може да не са най-надеждните, само че са най-леките за скрийнинга, необходим в образователните заведения. Специфичното за Омикрон е забележителното намаляване на възрастта на инфектираните. В Европа междинната възраст е 30-40 г и към този момент спада надолу, а в България най-силно това се усети по огромния брой болни възпитаници.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР