Още днес човечеството ще е изчерпало всички ресурси, които природата

...
Още днес човечеството ще е изчерпало всички ресурси, които природата
Коментари Харесай

От днес човечеството живее на екологичен кредит

Още през днешния ден човечеството ще е изчерпало всички запаси, които природата може да възобнови за една година и ще живее " на заем " в продължение на няколко месеца, сочи изследване на неправителствената организация Global Footprint Network, представено от Франс прес. Авторите акцентират, че тази дата настава все по-рано.

" 1 август ще бъде денят, когато ще сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, в сравнение с Земята може да даде за една година, с цел да се прехранваме, да имаме заслон и да се придвижваме, като въглеродните излъчвания ще са повече, в сравнение с могат да всмукват океаните и горите ", изясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е сътрудник на Global Footprint Network.

" За да осигуряваме потребностите си през днешния ден ни е нужен еквивалентът на 1,7 от Земята ", показва организацията в официално съобщение.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август.

Изчерпването на ресурсите се е ускорило вследствие на свръхпотреблението и разхищенията, посочи Валери Грамон. Тя напомни, че към една трета от храните по света се изхвърлят.

Положението е доста друго в обособените страни. Малки страни като Катар и Люксембург имат доста огромен екологичен отпечатък, акцентира Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, в случай че целия свят живееше като тях, денят на привършване на ресурсите щеше да настава още към 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември.

Докато популацията на Земята се разраства, стопанските системи се развиват и търсенето на запаси става все по-голямо, то размерът на Земята си остава същия. От 1970 година насам, когато световната свръхконсумация става факт, ние започваме да теглим от „ главницата “ на нашата биосфера, вместо да живеем от нейната „ рента “, предизвестяват специалисти на WWF. Оценките демонстрират, че с цел да задоволим потреблението си при сегашните темпове на търсене, ние имаме потребност от 1,7 планети. Изследването демонстрира, че жителите на Обединеното кралство имат потребност от 4 „ Великобритании “ с цел да посрещнат потребностите на своето ползване. А популацията на Съединени американски щати живее по този начин, като че ли разполагаме с ресурсите на 5 планети като Земята.

Експерти от WWF съпоставят свръхпотреблението с градинар, който освен яде плодовете на своето дърво, само че и лека-полека сече стъблото му. Те предизвестяват, че екологичната свръхконсумация е допустима единствено за лимитирано време преди екосистемите да стартират да се разпадат и най-после изцяло да се срутен. А цената, на която ще би трябвало да изкупим „ дълга си “, е доста висока...

Днес ние все по-често се сблъскваме с дефицит на прясна вода, опустиняване, ерозия на почвата, понижена продуктивност на земеделската годишна продукция, обезлесяване, загуба на биоразнообразие, колапс в риболова и увеличаващи се равнища на въглеродния диоксид в атмосферата, което води до климатични промени и по-тежки суши, горски пожари и урагани. Тези закани могат да провокират обезсърчение и да принудят доста хора да мигрират, търсейки избавление в градовете или в други страни.

„ Сега е моментът да стартираме да обръщаме тази наклонност “, приканва  Веселина Кавръкова, шеф на WWF България. „ Като консуматори всички имаме избор да създадем потреблението си доста по-устойчиво – като, да вземем за пример, деликатно избираме храната си, тъй че да е сезонна, локално създадена, от устойчиви източници, понижаваме или напряко се отхвърляме от еднократните пластмасови опаковки, пестим сила и вода в домовете си, замисляме се нужно ли е да използваме колата си всеки ден ", приканват еколозите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР