Още десет професии влизат в Списъка на защитените от държавата

...
Още десет професии влизат в Списъка на защитените от държавата
Коментари Харесай

Още 10 специалности са обявени за защитени

Още 10 специалности влизат в Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за 2023/2024 образователна година, оповестиха от. С тях предпазените от страната специалности стават общо 60.

Седем от тях са от професионално направление „ Строителство “ - „ Строително дърводелство “, „ Строително тенекеджийство “, „ Вътрешни облицовки “, „ Покриви “, „ Метални структури “, „ Сухо строителство “ и „ Строител на релсови пътища и уреди към тях “. Останалите три нови предпазени специалности са „ Класически принадлежности “ за специалност „ Лютиер “ от професионално направление „ Приложни изкуства и занаяти “, „ Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни произведения “ от професионално направление „ Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи “ и „ Управление на радиоактивни боклуци “ от професионално направление „ Електротехника и енергетика “.

Това са специалности, които са неповторими като наличие и всяка от тях се преподава в не повече от четири учебни заведения в страната. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 9 възпитаници. От листата се изважда една компетентност - „ Дограма и стъклопоставяне “, защото към този момент не дава отговор на критерия за уникалност по териториален симптом.

От ведомството актуализираха с шест нови занаята и Списъка със специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2023/2024 година.

Две специалности са от професионално направление „ Горско стопанство “ - „ Дърводобив “ и „ Механизация на горското стопанство “. Други две са от професионално направление „ Строителство “ - „ Основни и довършителни работи “ и „ Строителство и архитектура “, а останалите са „ Програмно обезпечаване “ от професионално направление „ Компютърни науки “ и „ Логистика на товари и услуги “ от професионално направление „ Транспортни услуги “.

Така специалностите с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с най- малко 12 възпитаници.

„ Учениците в предпазени специалности получават стипендии, както и тези от специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда ”, съобщи Ваня Тивидошева, шеф на дирекция Професионално обучение и образование.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР