Още 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на

...
Още 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на
Коментари Харесай

Пак започва набиране на проекти по границата с Македония

Още 7 млн. евро ще бъдат вложени от Министерството на районното развиване и благоустройството за развиване на пограничния район сред България и Македония посредством Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Бивша югославска република Македония 2014-2020 година Това разгласи заместник-министър Деница Николова, която ръководи петото съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на програмата, което се организира в Кюстендил, представена от пресцентъра си.

До дни ще бъде оповестена втората покана за набиране на планови оферти от организации от двете страни на границата, като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца, допълват от ведомството.

Зам.-министър Николова означи, че сега сред двете страни се извършват 48 плана за над 10 млн. евро, като над 50% от контрактувания запас е разплатен. Те са в региона на възстановяване на опциите за развиване на резистентен туризъм, запазване на околната среда и повишение на конкурентоспособността. Новите планове ще се подават и правят оценка напълно по електронен път, с което се улесняват евентуалните бенефициенти и ще се обезпечи по-голяма гласност при оценка на плановете, които се избират на конкурентен принцип. Интересът е доста огромен, като единствено в границите на първата покана са подадени над 200 оферти, от които са финансирани 48, се схванало по време на съвещанието.

" Резултатите, които реализираме, дават своя принос в подтекста на българското председателство на Европейски Съюз, тъй като един от целите ни е приобщаването на Западните Балкани. Тази стратегия е един от образците, които дават своя принос освен към осъществяване на този приоритет, само че и в одобряването на положителните взаимоотношения, основаване на нови партньорства и взаимни планове, които да развиват районите на двете страни и които са доказателство, че дружно реализираме повече ", отбелязва Деница Николова.

Към днешна дата са контрактувани 67% от средствата по програмата, които са над 3 милиарда лева Извършените заплащания са в размер на 27% от контрактуваните средства. Зам.-министър Николова анонсира, че до седмица ще бъде дискутирана на комитет за наблюдаване поканата за енергийна успеваемост в дребните общините, а до края на април ще стартира и мярката за деинституционализация на възрастни хора и схемата за финансиране на планове в туризма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР