Още 26 милиона лева ще са необходими, за да бъде

...
Още 26 милиона лева ще са необходими, за да бъде
Коментари Харесай

Още 26 милиона лева са нужни за довършване на стадиона на Ботев

Още 26 милиона лв. ще са нужни, с цел да бъде напълно приключен стадион „ Христо Ботев " в Пловдив и да може да дава отговор на изискванията за приемането на категория „ 4 " от УЕФА.

Това стана ясно, откакто строителят на оборудването Илиян Филипов внесе в Община Пловдив окончателните количествено-стойностни сметки по модифицираните планове на арх. Георги Савов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стана ясно също, че по някое време следващата година " Ботев " може да се завърне в дома си, само че за цялостното му довеждане докрай ще са нужни още средства и време. Целта " 4 звезди от УЕФА " беше сложена по време на последното държавно управление на ГЕРБ, което отпусна 25 милиона. Преди малко повече от месец Бойко Борисов посети строящата се сцена и разгласи, че било " контрактувано " там да има край за Суперкупата на Европа. Това не е правилно - УЕФА не е давала домакинство на дуела на Колежа.

През годините Община Пловдив няколко пъти отпускаше пари. Наскоро тя утвърди изтеглянето на заем от 24 милиона лв., като по 12 млн. ще бъдат дадени за стадионите на " Ботев " и " Локомотив ".  

Първият стадий от градежа на стадиона, дружно с в допълнение осъществените действия, възлиза на 34 993 000 лв. без Данък добавена стойност, сочат направените от компанията строител калкулации. В този стадий влизат построяването на железна покривна структура за секторите А и В, покритие на бранш А, видеонаблюдение, озвучаване и цялостна отвесна планировка на стадиона.

Общата стойност на стадиона няма да надвиши първичната, заложена в публичната поръчка и индексирана според признатата от Министерски съвет методика за индексиране по Закона за публичните поръчки, уточни заместник-кметът Пламен Райчев.

Администрацията ще изпрати докладна до Министерски съвет с документално искане за дофинансиране на стадиона за завършването му в неговата целокупност. Ще анексираме контракта на изпълнителя със заема от 12 милиона лв., който Община Пловдив тегли с решение на Общински съвет, сподели още Райчев.

На срещата въпреки всичко бе разисквана и опцията да се кандидатства за европейски средства, в случай че стадионът получи домакинство на европейски край.

Съгласно стратегия на УЕФА, европейската футболна централа може да финансира посредством съответната национална федерация строителството на спортни уреди за вероятно домакинство на край, при гаранции, че Общината е ангажирана със градежа, разясниха от администрацията.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР