Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище Враждебна

...
Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище Враждебна
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Турция поиска още помощ от България

Още 20 български спасители изхвърчат тази заран от летище " Враждебна " със аероплан " Спартан ", с цел да се причислят към екипите, които оказват помощ при издирването на оживели след земетресението в Турция. Изпраща се и в допълнение съоръжение - термокамери и палатки.

" Снощи към 20 часа получихме искане от турската старана посредством турския дипломат да изпратим още избавителни екипи. След бързата организация и съгласуваност с Министерство на вътрешните работи екипите бяха обезпечени. Военновъздушни сили осигуриха превоза и през днешния ден транспортират към 20 спасители ", сподели министърът на защитата Димитър Стоянов.

Те отиват на същото място, на което са и към този момент изпратените екипи от Пожарна сигурност. Има остра потребност от избавителни екипи, които да търсят затрупани хора, страната ни има подготвеност да изпраща още екипи.

" Досега не чакаме молба, действаме превантивно, дейни сме от наша страна и беседваме с посланика непрестанно. Доколкото ми е известно, на следващия ден ще има още един курс с към 30 медици, които да бъдат изпратени в Адана. В събота ще има още един или два полета, само че чакаме поръчки, не са одобрени още настояванията на сътрудниците ми ", сподели още министърът.

Смяна на екипи ще има в събота, тогава се чака у нас да се върнат отрядът от Столична община и част от спасителите на БЧК. Имаме подготвеност да летим в посока Адана, чакаме поръчките от турска страна, съобщи министърът.

Очаква се всички разноски на Министерството на защитата да бъдат възобновени от Европейския съюз, само че не това сега е значимото, уточни още Димитър Стоянов.

България е една от страните, които първи се отзоваха след опустошителните земетресения. Екипи и техника отпътуваха още на първия ден на нещастието и незабавно се включиха в разчистването и издирването на хора под руините. Доброволци също бързо се проведоха с дарения и подготвени хора. Създадени са и редица акции за набиране на средства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР