Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка),

...
Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка),
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването: Има взрив на морбили в страната

Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка), сподели пред публицисти Радосвета Филипова, специалист от Министерството на здравеопазването. Днес се чакат резултатите от лабораторните проучвания.

Филипова сподели още, че не може да се приказва за зараза, а за гърмеж на болестта. Всички 12 са деца са на възраст от 5 месеца до 9 години. Известен е имунизационният статус на някои от децата, три деца са в доимунизационна възраст, като следва да се обясни статусът на останалите.

Нова посочи, че 12-те деца се лекуват в инфекциозното поделение на болничното заведение в Гоце Делчев.

Ваксини против морбили има, акцентира Филипова. Предстои да се издирят всички до 18-годишна възраст в района, които не са ваксинирани.

По-рано от пресслужбата на Министерство на здравеопазването оповестиха за пет доказани случая на морбили. Има потвърден случай за морбили в София на 37-годишна жена.

Рискова е възрастовата група от 25-40 година с изпуснати имунизации, означи преди дни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доктор Тодор Кантарджиев. Имунизациите против морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна. Той посочи, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се усилват поради неналичието на имунизации и сезонните служащи от страни като Украйна (най-много са случаите точно в Украйна - 36 000 души).
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР