Осезаемият ръст на средната заплата у нас в последно време

...
Осезаемият ръст на средната заплата у нас в последно време
Коментари Харесай

Брюксел не вижда проблем в ръста на заплатите у нас

Осезаемият растеж на междинната заплата у нас напоследък не основава проблеми за стопанската система. Това излиза наяве от оповестен в петък отчет на Европейската комисия " Развитие на пазара на труда и работната заплата в Европа 2017 “.

Увеличението на заплатите у нас през 2016 година надалеч не е най-високото в Европейски Съюз, излиза наяве от отчета. Балтийските страни, Унгария и Румъния бележат най-сериозно повишаване на възнагражденията - над 5%.

България също е измежду страните, където междинната заплата през 2016 година нараства с по-висок % от продуктивността на труда, излиза наяве от отчета. За интервала 2014 година - 2016 година превишението над продуктивността е приблизително с над 1 процентен пункт годишно.

" През 2016 година заплатите са нарастнали в множеството страни от Европейски Съюз, в това число в претърпелите рецесии Гърция и Португалия. Най-високи растежи (над 5%) са засечени в Балтийските страни, Унгария и Румъния - страни с по-ниски равнища на възнаграждение, което приказва за по-добра конвергенция. В множеството страни растежите са в синхрон с продуктивността на труда като се изключи Балтийските страни, България и Словакия, където нарастването е по-високо от продуктивността “, се показва в отчета.

Това обаче не носи отрицателни резултати върху стопанската система. Ръстът на възнагражденията през 2016 година да вземем за пример освен че не е навредил на конкурентоспособността, само че към момента държи заплатите в граници, които носят изгоди на конкурентоспособността.

През 2016 година така наречен номинални разноски за труд в България даже стагнират, доколкото означават нищожен растеж от 0.2%. Той е сравним със обстановката в развити стопански системи като Франция, Белгия и Холандия. За съпоставяне, в съпоставими с България стопански системи номиналните разноски за труд порастват сензитивно – Унгария (5.5%), Литва (4.9%), Латвия (4.8%), Румъния (4%).

По-високите заплати не основават и инфлационен напън, излиза наяве още от отчета на Европейската комисия. България е измежду десетте страни в Европейски Съюз, където растежът на възнагражденията има най-малък принос върху инфлацията в размер на 0.1%.

България е и измежду страните, в които се регистрира най-сериозно понижение на безработицата, като по този индикатор по-напред са Хърватия и Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР