Осем нови училищни сгради и още толкова детски градини ще

...
Осем нови училищни сгради и още толкова детски градини ще
Коментари Харесай

16 училища и детски градини ще бъдат изградени по ПВУ

Осем нови учебни здания и още толкоз детски градини ще бъдат издигнати с парите от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/. Това заяви заместник-изпълнителният шеф на Изпълнителна дирекция „ Програма за обучение “ Иван Попов пред „ БНР “. По думите му градините ще бъдат в столицата, а по 2 нови учебни здания ще бъдат построени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

„ Стратегически на национално равнище бяха избрани съответно четирите най-големи града в страната, които в последните години записват приръст на популацията. Там потребностите от нови места в детските градини и учебните заведения е най-осезаемо “, уточни той, добавяйки, че статистиката за неприетите деца в детски градини демонстрира, че казусът е най-сериозен в София.

Проектът за нови детски градини на Столична община би трябвало да бъде на стойност до 26,6 млн. лв. . За нова постройка с потенциал до 4 групи се отпускат до 2,6 млн. лв., а за постройка с 5 и повече групи – до 4 млн. лева Допуска се както създаване на напълно нови детски градини, по този начин и на нови здания към съществуващи градини.

Новите учебни здания би трябвало да са наложително на съществуващи учебни заведения, без значение дали са съществени или гимназии.

„ В тези градове постоянно две учебни заведения съвместяват една постройка. Целта е те да могат да преминат на едносменен режим “, уточни Иван Попов.

Максималният размер на финансирането за едно учебно заведение 6,6 млн. лв. . Средствата са предопределени както за строителство, по този начин и за съоръжение и обзавеждане на учебните заведения. Те не включват построяването на STEM кабинети. Такива се планува да бъдат основани настрана във всяко учебно заведение в страната.

Процедурата беше оповестена на 27 февруари , а последният ден за подаване на планове от 4-те общини е 29 май. Новите здания би трябвало да бъдат построени до май 2026 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР