Осем медала и доминиращо представяне във всяка една дисциплина –

...
Осем медала и доминиращо представяне във всяка една дисциплина –
Коментари Харесай

Кой е Кейлъб Дресел - плувецът пратил Фелпс в историята

Осем медала и преобладаващо показване във всяка една дисциплинираност – това е равносметката от международното състезание по плуване за новата звезда на Съединени американски щати Кейлъб Дресел. Мнозина се питаха дали празнината след отдръпването на Майкъл Фелпс ще бъде запълнена и дали американският отбор ще откри своето ново лице.

Само на 22 години Дресел към този момент е освен водач на най-силната плувна школа в света, само че и прати някои от достиженията на великия Фелпс в историята. Осемте медала от международното в Кванджу, Южна Корея, са връх и усъвършенстват досегашното върхово достижение на Фелпс от седем. Дресел сподели, че е кадърен на това още преди две години, когато завоюва седем медала в Будапеща.

В Южна Корея той завоюва дубъл на 50 и 100 метра в свободния жанр и бътерфлая, както и две трофеи в щафетите 4х100 метра – с мъжката и смесената четворки. Дресел беше единствено на три десети от секундата и от седмо злато, само че в съчетаната щафета 4х100 Англия изпревари Щатите. Второто му сребро беше в смесената съчетана щафета.

" Част от мен е доста щастлива, тъй като това е необикновено достижение и още ми е мъчно да осъзная какво се случва. Със сигурност изгубих малко коса в последните дни от всичкия стрес около плуванията. Пъпките по лицето ми също са доказателство за напъните ми ", сподели Дресел след последното си плуване на шампионата.

Американецът добави, че даже не желае " този хубав сън да свършва " след многото му победи.

Всяко едно от плуванията на Дресел на шампионата беше придружено от невероятни достижения. В полуфинала на 100 метра бътерфлай той прати в историята 10-годишният връх на Майкъл Фелпс, записвайки 49.50, с което смъкна 0.32 от секундата.



На 50 бътерфлай и 50 и 100 свободен жанр той приключи с три американски върха и две върхови достижения на шампионатите.

" Това е добра основа, върху която да градим за идната година и за олимпийските игри. Световното постоянно е добър индикатор за подготовката и за това, че упражняваме крепко, само че резултатите не ни разрешават да се отпускаме, даже напроти – задължават ни ", сподели 22-годишният плувец.

Какво го прави толкоз добър

Представянето на плувците постоянно е обвързвано с доста разбори, изучване на стила, техниката, метода по който всеки един от тях извършва основни детайли. Дресел, който през 2016 година получи късмет да се учи от най-хубавите Фелпс и Райън Лохте, към този момент е считан за пример в доста връзки.

Според доста изследвания на учени тялото на Дресел е съвършено за спринтовите дисциплини, в които той е експерт, без значение че не е най-високият плувец измежду елита в спорта.

Роденият във Флорида играч разчита на пет основни фактора, които му дават преимущество пред останалите. Това е съгласно дългогодишния му треньор Джейън Каланог, построил го в университета, както и съгласно учени.

Първото и най-важно при Дресел е стойката му върху стартовите блокчета. Високо ситуирани бедра и огромно натоварване над тях. Според треньора му Каланог това дава по-добър баланс на плувеца при отласкването и влизането във водата.

 Кой е Кейлъб Дресел - плувецът пратил Фелпс в историята
© Reuters

Дресел разчита доста и на своята експлозивност, за която не разчита единствено на тренировките в басейна, само че и на работата отвън него. Всеки ден той натъртва на заниманията във фитнеса, където от мъртва двигателна сила подвига близо 120 кг.

Първите метри: в плуването има неписан закон, че най-хубав е друг, който е с най-бързата стартова реакция, а този, който пръв доближи до 15-те метра. Според мнозина това е едно и също нещо, само че не и съгласно Каланог. " На международното в Будапеща Кейлъб беше едвам с трета стартова реакция, само че пръв доближи до 15-те метра в басейна ", споделя треньорът му.

Причината е, че центърът на тежестта е подложен върху задния крайник, а не върху предния, който на мнозина дава по-добрата стартова реакция, само че не и по-бързото постигане на скорост в басейна.

Третият съставен елемент е взаимно обвързван с четвъртият, върху който Дресел работи не по-малко – потреблението на ръцете. При американецът е видно повдигането на ръцете високо над тялото при отскачането от блокчетата. Това дава по-голяма инерция на Дресел и още по-голямо ускоряване за влизането във водата. " Много плувци не употребяват ръцете си, разчитайки техните крайници да свършат всичко ", прибавя Каланог.

Най-силната дисциплинираност на Дресел е бътерфлай, наричана още и делфина. Мнозина още не могат да схванат какво дава огромното преимущество на американеца в нея – дали е подводната част, дали е обръщането или нещо друго. Според треньора Каланог това е доста мощният кръст, който има Дресел.

 Кой е Кейлъб Дресел - плувецът пратил Фелпс в историята
© Reuters

" Неговото придвижване е тъкмо като на делфин. Още, когато беше по-малък упражняваше това доста, придвижването в кръста, доста гладко, до момента в който го овладее изцяло, с цел да може в този момент то да идва естествено ", приключва треньорът построил един от най-доминиращите плувци в света сега.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР