Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на Празника на

...
Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на Празника на
Коментари Харесай

Любители кулинари забъркват агнешки разсол в Първомайци

Осем групи готвачи дилетанти демонстрираха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе проведен от кметството в горнооряховското село Първомайци, оповестиха от локалната администрация.

Кулинарният хепънинг стартира рано сутринта с подготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, както домакините от Първомайци, се включиха и посетители от селата Стрелец, Правда, Горна Оряховица и поповските села Паламарца и Медовина.

„ Разсолът е обичайно ядене за Първомайци, което се подготвя от агнешко месо. Готви се съвсем във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена загадка, просто би трябвало месото да е хубаво. Разделя се на порции, поставя се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се поставя във фурната да се пече. Лесно е и е доста вкусно ”, описаха локалните кулинарки. Доказателство за това бе и фактът, че приготвените от тях гозби свършиха относително бързо, защото искащите да опитат бяха доста.

 

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха опцията да похапнат още дроб сърма, агнешка супа и разнообразни типове погачи, бухтички, баници, палачинки, кексчета, мъфини, царевичен булгур и други

Своите кулинарни умения на Празника на първомайския разсол демонстрираха Сдружение „ Родолюбци ”, НЧ „ Иван Вазов – 1893 ”, Клуб на пенсионера „ Дълголетие ”, ДГ „ Здравец ” и компания „ Никол 06 ” от Първомайци, Клуб на пенсионера „ Нов век ” и НЧ „ Заря – 1900 ” от Стрелец, НЧ „ Звезда – 1905 ” от Правда.

Кулинарният празник мина на фона на осъществяванията на локални и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, 13 фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на спонтанната сцена пред читалището.

Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави домакините и гостите и пожела на всички все по този начин ревниво да не престават да съхраняват и доразвиват традициите на родния край.

Всички участници в Празник на първомайския разсол, получиха специфични грамоти от кмета на селото Ясен Янков.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР