Осем бивши български премиери освен Бойко Борисов са били арестувани,

...
Осем бивши български премиери освен Бойко Борисов са били арестувани,
Коментари Харесай

Нищо ново: осем други бивши български премиери също са били в арест

Осем някогашни български министър председатели с изключение на Бойко Борисов са били задържани, а трима от тях - и екзекутирани, сочи политическата история на България. Така че задържането на водача на ГЕРБ не е никакъв казус.

Богдан Филов

Арестуван няколко дни след Деветосептемврийския прелом, Филов незабавно е изпратен под ескорт в София (в постройката на „ Славянска сказка “) и десетина дни по-късно (21 септември) – на тримесечни разпити в хотел в Съветския съюз дружно с останалите регенти и множеството министри. На 3 януари 1945 година Филов и останалите му сътрудници са върнати в България с трен и изправени пред Първи състав на Народния съд. Посреща невъзмутимо и смъртната си присъда. Екзекутиран е дружно с другите регенти, министри, депутати през нощта на 1 против 2 февруари 1945 година През 1996 година присъдата е анулирана с Решение № 172 на Върховния съд.

Добри Божилов

Със същата орис като Богдан Филов. Екзекутиран същата нощ. През 1996 година присъдата е анулирана с Решение № 172 на Върховния съд.

Иван Багрянов

Идентично с Богдан Филов и Добри Божилов.

Константин Муравиев

Константин Муравиев е наказан на пожизнен затвор от така наречен Народен съд. (Тази присъда е анулирана с Решение № 172 на Върховния съд от 1996 г.) Муравиев е опрощение, само че оставен под домакински арест, в навечерието на изборите през есента на 1945 година. По-късно още веднъж е в пандиза, освободен е 1955 година, на идната година е задържан още веднъж и е изпратен в концлагера Белене. Остава в пандиза до 1961 година

Андрей Луканов

Луканов е задържан по обвиняване за заграбване в изключително огромни размери. Той остава в ареста от 9 юли до 30 декември 1992 година По-късно делото му е прекъснато, а през 1997 година, към този момент след убийството на някогашния министър председател, карцерът му е разгласен за противозаконен от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Гриша Филипов

На 14 юли 1992 година Гриша Филипов бе задържан като обвинен по дело №3 за помощите, които Българска комунистическа партия е отпускала на приятелски режими, само че месец по-късно бе пуснат, с цел да се лекува. Умира от рак през 1994 година.

Георги Атанасов

През ноември 1992 година бе наказан на 10 години затвор за финансови закононарушения само че бе опрощение през 1994 година от Желю Желев по здравословни аргументи.

Тодор Живков

Тодор Живков е задържан на 18 януари 1990 година и е упрекнат в редица закононарушения. През юли 1990 година мярката му за неотклонение „ задържане под стража “ е сменена с „ домакински арест “. Главната прокуратура стартира против него 5 каузи, които бяха прекъснати с неговата гибел.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР