Осем българи са на кораба Руен (RUEN), който беше нападнат

...
Осем българи са на кораба Руен (RUEN), който беше нападнат
Коментари Харесай

8 българи са на борда на отвлечения край Йемен български кораб Руен

Осем българи са на кораба " Руен " (RUEN), който беше атакуван наоколо до йеменския остров Сокотра. Това удостоверява пред Nova изпълнителният шеф на Български морски флот Александър Калчев.

Българският товарен транспортен съд е похитен в Арабско море, като в 18-членния екипаж с изключение на българи има и задгранични жители.

" Очакваме похитителите да се свържат с нас. Районът, в който е засечен за последно корабът, не е пиратски ", разяснява Калчев.

Най-голямата българска корабна компания " Параходство БМФ " (NAVIBULGAR) излезе с документално изказване, в което удостовери по-ранните известия за случай на борда на един от своите кораби, плаващи в Арабско море. Подробностите за обстановката към момента остават откъслечни и не е известно къде тъкмо се намира плавателният съд.

Компанията написа, че " Руен ", плаващ под малтийски байрак, е " обект на случай, обвързван със сигурността, на 380 морски благи източно от остров Сокотра, Йемен ".

" Руен " е издигнат през 2016 година и е еднакъв като параметри на кораба " Рожен " - който беше блокиран в украинското пристанище Черноморск при започване на войната в Украйна. Плавателният съд е превозвал насипни товари, когато незнайни мъже са се качили на борда му. Той е отплавал от Южна Корея и е спрял в Сингапур на 4 декември. Съобщава се, че крайната му дестинация е Гемлик, Турция.

Преди близо две седмици имаше известия, че рибарски транспортен съд е бил похитен край крайбрежията на Сомалия, като пиратите там са поискали откуп. Местните медии оповестиха, че бунтовниците заплашват да употребяват кораба за следващи набези, само че по-късно Европейската военноморска организация (EUNAVFOR) заяви, че е проследила този кораб и го е предала на управляващите в Сомалия. Последната вест беше, че Сомалия е арестувала пиратите.

Преди седмици други кораби с българи на борда бяха отвлечени от бунтовниците, които сложиха политически условия, с цел да освободят плавателните съдове. Хутите упорстват военните дейности в Газа да бъдат прекъснати.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР