Осъденият от Русия за шпионаж и освободен в Норвегия бивш

...
Осъденият от Русия за шпионаж и освободен в Норвегия бивш
Коментари Харесай

Осъден за шпионаж в Русия ще настоява за компенсации от Норвегия

Осъденият от Русия за шпионаж и освободен в Норвегия някогашен граничен комисар Фруде Берг счита да потърси обезщетения от норвежкото разузнаване поради прекараните съвсем две години в съветски затвор, оповестява РИА Новости, представени от БГНЕС.
От момента на арестуването си Берг отхвърля обвиняванията в шпионаж, само че признава, че е пощальон на норвежкото разузнаване. Той считал това за другарска услуга, само че с течение на времето стигнал до убеждението, че го употребяват.
„ Обсъдих този въпрос със своя юрист. Появиха се доста спомагателни разноски, които се трансфораха в задължение за мен и фамилията ми. Някои неща в персоналния ми живот се трансформираха. Вероятно в този момент ще повеждам напълно друг живот. Относно обезщетенията – да, скоро ще представим сметката ”, декларира Берг.
За опцията да изиска обезщетения от Норвегия по-рано съобщи юриста на Берг. Сумата се пресмята на към 90 000 $.
Берг е арестуван през декември 2017 година в Москва при приемане на документи със секретни данни за военноморския флот на Русия. В предишното той е работил като граничен комисар на руско-норвежката граница.
През април московският съд осъди Берг на 14 година колония със непоколебим режим по обвиняване в шпионаж в интерес на норвежкото разузнаване. Берг подаде молба за опрощение.
Берг е предаден на представителите на Осло в Литва на 15 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР