Осъден убиец на екстремистка лява групировка, който някога беше най-издирваният

...
Осъден убиец на екстремистка лява групировка, който някога беше най-издирваният
Коментари Харесай

Гърция пусна терорист в домашен отпуск

Осъден палач на екстремистка лява формация, който в миналото беше най-издирваният терорист на Гърция, беше пуснат в 48-часов домакински отпуск от атински затвор през вчерашния ден. Това разпали политически спор в гръцкия парламент за лишаването от независимост, закона и реда.

59-годишният Димитрис Куфодинас изтърпява пожизнен затвор за присъединяване в 11 от 23 убийства, за които е упреквана към този момент несъществуващата въоръжена формация „ 17 ноември “

Неговите жертви включват зетя на настоящия водач на консерваторите в съпротива Кириакос Мицотакис, който окачестви домашния отпуск като нещо „ невъобразимо “. „ Той не е просто някакъв терорист, той е водач, идеологически лидер, който е написал книга, която споделя, че след убийството Куфодинас е отишъл в таверна и чествал “, споделя дъщерята на Мицотакис и брачна половинка на убития Павлос Бакоянис, Дора, която е някогашен външен министър на Гърция.

Синът ѝ Костас Бакоянис, издигащ се дясноцентристки политик, съобщи: „ Той в никакъв случай не се разкая и не сподели никакъв симптом на страдание за стореното от него. Той продължава да оскърбява демокрацията. Вместо да лекува рани от предишното, той рови в тях “.

Условията на престоя на Куфодинас отвън пандиза са дефинирани в закон от 1989 година Въпреки това обаче

домашният отпуск провокира спор сред лявото държавно управление и опозиционната партия Нова народна власт .
 Димитрис Куфодинас излиза в домакински отпуск от пандиза Димитрис Куфодинас излиза в домакински отпуск от пандиза
Консервативната Нова народна власт упрекна държавното управление, че заплашва публичната сигурност и прикани правосъдното министерство да попречи на излизането му. „ Гърците бяха шокирани да видят основният палач на „ 17 ноември “ Димитрис Куфодинас пуснат в домакински отпуск. Той е терорист, който не е посочил и диря от скрупули пред фамилиите на 11-те души, които е умъртвил “, сподели говорителката Мария Спираки.

Гръцката асоциация на затворническите надзиратели съобщи, че Куфодинас си е спечелил правото да изиска отпуск. „ Димитрис Куфодинас не е имал дисциплинарно нарушаване по време на престоя си в пандиза и е извършил всички условия, нужни за стартирането му в домакински отпуск “, разгласи асоциацията.

„ Трябва да се постави завършек на разногласията за права, които са безспорни “ ,

допълват от асоциацията на затворническите пазачи. „ Законът би трябвало да се съблюдава “.

С неофициални облекла и с усмивка на уста Куфодинас напусна строго охранявания затвор Коридалос в Атина през вчерашния ден и беше прегърнат от дребна група другари и поддръжници.

Съединените щати порицаха двудневното му освобождение и нарекоха Куфодинас „ наказан терорист “. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт сподели, че американското посолство в Атина е предало на гръцкото държавно управление сериозните си безпокойства по отношение на домашния отпуск.

Според полицейските отчети под прикритието на пчелар и преподавател по математика, Куфодинас в продължение на години е работил под псевдонима Лукас като основен екзекутор, плановик, вербовчик и касиер на „ 17 ноември “.

В автобиография от 2014 година той разказва детайлностите от нападенията на организацията, без да написа за тях в първо лице.

Групировката „ 17 ноември “ се изплъзваше на полицията близо 30 години, до момента в който един от членовете ѝ не беше задържан след нескопосана бомбена офанзива през 2002 година Случаят провокира серия арести и докара до осъждането на Куфодинас през идната година за убийствата, както и за въоръжени кражби и бомбени набези. Жертвите на групировката включват военнослужещи и дипломати от Съединени американски щати, Англия и Турция, а също известни гръцки предприемачи и политици.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР