Ортопедичната медицина по метода на Д-р Джеймс Сириакс е система

...
Ортопедичната медицина по метода на Д-р Джеймс Сириакс е система
Коментари Харесай

Дълбока транзверзална фрикция


Ортопедичната медицина по метода на Д-р Джеймс Сириакс е система за прецизна диагностика и неоперативно лекуване на мекотъканни повреди, както във всички периферни стави на човешкото тяло, по този начин и на структурите на гръбначния дирек.

Към мекотъканни повреди спадат увредите на лигаментите (връзки), сухожилията, мускулите.

В лечебните техники от концепцията Сириакс се включват така наречен дълбока транзверзална разтривка, операциите, мобилизациите и други

Дълбока

транзверзална разтривка по Сириакс, позната още и като бездънен транзверзален фрикционен масаж (DTF, DTM)


Мекотъканните повреди са остри (подостри) и хронични. Често след контузия (например най-често след навяхване на глезен) получаваме съвет да обездвижим повредената зона. Възстановяването без никакво придвижване обаче води до появяването на сраствания (адхезии), водещи до появяването на нефункционални тъкани, сходни на тези формирани при белег.

Следтравматичната възпалителна реакция и отока също може да ограничи придвижването в зоната на увредата.

Каква е ролята на дълбоката транзверзална разтривка във възобновяване при повреди на връзки, сухожилия и мускули?

Дълбоката транзверзална разтривка съставлява дълбоки напречни мобилизации върху третирания мускул, сухожилие или връзка. Ефектът, който се чака при вярното осъществяване на техниката е:

Свързани публикации.. Защо е значимо да се възвърне разгъването на коляното след контузия? 0 Ефективно лекуване на болки в гръбначния дирек и ставите посредством мануална терапия 1 Боли ме кръст. Помощ! Как оказва помощ кинезитерапията при болежка в кръста? 0

Увеличаване на кръвния поток към повредената зона, което спомага за премахването на някои метаболити, които нервират свободните нервни окончания в зоната на увредата. Мобилизация на повредената тъкан или казано по-разбираемо придвижване на тъканта, което в острия и подострия етап след контузията цели да понижи срастванията в региона. В хроничната фаза задачата е да ремоделира тъкантта, тъй че да бъде по-еластична и по-функционална. Може би това е един от-най значимите резултати на дълбоката транзверзална разтривка. Стимулиране на механорецепторите. Резултатът е обезболяващ резултат. Обобщаващо дълбоката транзверзална разтривка спомага за възобновяване естествената разтегливост на повредените тъкани, както и вярно ремоделиране на тъканите.

В какви случаи се употребява дълбоката транзверсална разтривка?

Най-честото ѝ приложение е при мускулни, сухожилни и връзкови(лигаментарни) повреди.

Дълбоката транзверзална разтривка не се ползва при калцификати т.е при изменена структурно тъкан и появяването на по-твърди фрагменти в зоната на увредата. Не се ползва при огромни кръвонасядания, възпалителни болести на кожата, при повреди на нервните структури, при инфектиране на бурсите и други

Погледнато от техническа позиция, при вярното осъществяване на дълбоката транзверзална разтривка чакаме и позитивни резултати от лекуването.

На първо място е верният захват от страна на терапевта. Средният пръст подкрепя показалеца при осъществяването на техниката.(Фиг.1)

Фиг. 1 Положение на ръката на терапевта С-форма

На второ място приложението на вярното място, което се локализира след вярна функционална диагностика т.е да знаем коя е повредената конструкция и да създадем фрикцията навръх нея (Фиг. 2).

На трето място би трябвало да бъдем сигурни, че не се плъзга единствено кожата на мястото на приложение, а в действителност вършим по-дълбока разтривка върху съответната конструкция - лигамент, сухожилие, мускул. За да не увредим кожата на пациента слагаме парче памук сред нашия пръст и кожата (Фиг. 2).

На четвърто място осъществяването на придвижването може и би трябвало да бъде подкрепено от придвижване на ръката, а освен от пръстите. Това прави осъществяването на техниката по удобно и улеснено за терапевта и пациента.

На пето място е значимо техниката да бъде изпълнена в две етапи - дейна с напън, тогава когато се реализира транзверзалната разтривка и релаксираща без напън, когато се връща ръката на терапевта в изходното състояние. Използването на непрекъснат напън не е удобно както за пациента, по този начин и за терапевта и води до бърза отмалялост на ръката му.

Честотата на приложение е извънредно значима за позитивния резултат от приложение на фрикцията. Най-често приложението би трябвало да бъде към 15минути на процедура, 3 пъти седмично.

Фиг. 2 Приложение DTF под ъгъл 90° върху предната талофибуларна връзка на глезена.

Като резюме,

вярното приложение на дълбоката транзверзална разтривка при мекотъканни повреди ни оказва помощ за по-бързото и по-ефективно възобновяване на повредените меки тъкани1.

Библиогарфия:
1. Yi R., Bratchenko WW, Tan V., Deep Friction Massage Versus Steroid Injection in the Treatment of Lateral Epicondylitis. Hand (N Y). 2017 Feb 1
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР