Оригиналът е на Robert Triggs от AndroidAuthority, 12.10.2023 Даниел Десподов

...
Оригиналът е на Robert Triggs от AndroidAuthority, 12.10.2023 Даниел Десподов
Коментари Харесай

Exynos 2400: завръщането на чипсета на Samsung

Оригиналът е на Robert Triggs от AndroidAuthority, 12.10.2023

Даниел Десподов преди 38 секунди 1 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 14:14 | 12.10.2023

През какъв брой време би трябвало да си купувате нов Android смарт телефон

ТелефониСветослав Димитров - 14:36 | 14.10.2023

Кои функционалности да деактивирате, с цел да работи смарт телефонът по-дълго?

IT НовиниДаниел Маринов - 18:33 | 14.10.2023

Антената на Wi-Fi рутера ви евентуално е ориентирана неправилно – ето верния метод

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Ето какво можем да чакаме от завръщането на Samsung към създаването на мобилни чипове.

Дългогодишната история на създаването на лични мобилни процесори за Samsung като че ли завърши – компанията някак ненадейно се отхвърли от чипсета Exynos в своя серия смарт телефони Galaxy S23 и избра да употребява само Snapdragon на Qualcomm, по-точно „ Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy “. Въпреки че това са непотвърдени догатки, евентуалните аргументи за решението на Samsung са проблемите с създаването и съмнителната продуктивност.

Въпреки това Samsung се завръща в бизнеса с чипсети с новия си мобилен процесор Exynos 2400. Ето какво знаем (или мислим, че знаем) за идващия флагмански чипсет на Samsung.

Ще има ли в смарт телефоните на Samsung Exynos 2400 и по кое време?

Слуховете за чипсета Exynos 2400 се появиха още при започване на 2023 година, само че през месец октомври Samsung най-сетне удостовери съществуването на процесора, както и някои детайлности.

Очаква се Exynos 2400 да се появи в някои от смарт телефоните от серията Galaxy S24 при започване на 2024 година Това би било в положително сходство с дългогодишния метод на компанията да употребява новия процесор Exynos в някои от смарт телефоните Galaxy S от последно потомство.

Въпреки това, серията Galaxy S23 наруши наклонността и мина напълно въз основата на Snapdragon. Компанията Samsung също по този начин подписа съглашение с Qualcomm за доставка на чиповете Snapdragon за флагманите от серията Galaxy S в световен мащаб.

Вече е ясно, че серията Galaxy S24 ще разполага както с Exynos, по този начин и със Snapdragon. Най-често срещаното изказване е, че Galaxy S24 и S24 Plus ще получат Exynos 2400, а Galaxy S24 Ultra – Snapdragon.

Тази обстановка ще се разграничава от нормалното районно разделяне на Exynos и Snapdragon. Така да вземем за пример в Европа Galaxy S22, S22 Plus и S22 Ultra са оборудвани с чипа Exynos 2200, до момента в който в Съединени американски щати и няколко други района всички тези телефони се базират на Snapdragon 8 Gen 1. Така или другояче, наподобява, че ни чака завръщане към опълчването Exynos против Snapdragon.

Какви благоприятни условия ще има Exynos 2400?

До излизането на идващите флагмански смарт телефони на Samsung на пазара остава още доста време, само че това не попречи да се появят куп клюки за спецификациите. Ето какво знаем към сегашен ден и какво можем да чакаме.

Най-новите Arm Cortex процесорни ядра

Samsung удостовери, че чипът Exynos 2400 ще обезпечи 1,7 пъти по-висока продуктивност спрямо Exynos 2200. Но какъв тъкмо ще бъде този процесор?

Exynos 2400 съвсем несъмнено ще употребява най-новите ядра на Arm, което ще подсигурява, че процесорът е конкурентоспособен. Говори се, че този процесор ще бъде построен по много екзотичната скица 1+2+3+4 с общо 10 ядра.

Според тази информация SoC Exynos 2400 се състои от едно високопроизводително ядро Arm Cortex-X4 с периодичност 3,1 GHz, две бързи ядра Cortex-A720 с периодичност 2,9 GHz, още две общоприети ядра A720 с периодичност 2,6 GHz и четири енергийно ефикасни и икономични ядра Cortex-A520 с периодичност до 1,8 GHz. Интересно е, че тази конструкция се разграничава от хипотетичната скица с осем ядра 1+2+3+2 в Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm. Вероятно ще забележим и разлики в кеша сред двата Cortex-A720 клъстера, макар че е подозрително, че Samsung въобще в миналото ще разкрие сходна съответна информация.

Преминаването към най-новите ядра ArmV9.2 значи, че Exynos 2400 ще бъде само 64-битов. Във всеки случай екосистемата на Android съвсем напълно е минала към 64-битова версия, като от края на 2021 година в Play Store има единствено 64-битови приложения, а китайските магазини неотдавна последваха този образец. Тази смяна евентуално няма да окаже огромно въздействие върху потребителското преживяване, като се изключи няколко наследени остарели приложения, които може да спрат да работят.

Графика на AMD от последващо потомство

Една от най-значимите характерности на Exynos 2200 е графичният ускорител Xclipse 920, построен въз основата на графичната архитектура RDNA 2 на AMD. Това първо потомство с благоприятни условия за трасиране на лъчи, което превъзхождаше конкуренцията в тестванията, беше обещаващо и е тъпо, че не видяхме някакво по-особено развиване през 2023 година

Samsung удостовери, че Exynos 2400 ще има графичен ускорител Xclipse 940, основан на архитектурата RDNA 3 на AMD. Компанията не уточни какво е съответното нарастване на продуктивността. Тя обаче сподели проява на усъвършенстваните благоприятни условия на графичния процесор за трасиране на лъчи благодарение на „ световно осветление, отразяване и рендиране на сенки “.

Така или другояче, надяваме се, че основаният на архитектурата на AMD графичен процесор ще бъде сериозна стъпка напред спрямо Exynos 2200 и ще може да се конкурира с всички флагмански процесори от 2024 година

Модем от последващо потомство и изкуствен интелект

Изкуственият разсъдък е модерната дума на 2023 година и Samsung явно ще желае да се похвали с усъвършенствания и в тази област. Говори се, че интервенциите на изкуствения разсъдък в секунда (доста безсмислена цифра сама по себе си) ще бъдат 44 TOPS. Предполага се, че тази цифра няма да може да се конкурира с 60-те TOPS на Snapdragon 8 Gen 3, само че всичко зависи от това какво може да се прави с тези интервенции, каква скорост на предаване на данни се поддържа и какъв брой ефикасен е невронният процесор спрямо осъществяването на дилемите на централния процесор.

От Samsung обявиха, че Exynos 2400 обезпечава 14,7 пъти по-голяма мощ за обработка на изкуствен интелект спрямо Exynos 2200. Компанията показва и нов инструмент за изкуствен интелект за „ телефоните на бъдещето “, който може да преобразува текст в изображения на устройството. Изглежда, че потребителите ще имат разполагаем огромни благоприятни условия за потребление на генеративен ИИ.

Що се отнася до мрежовите технологии, Samsung разгласи своя модем Exynos 5300 при започване на 2023 година, като измежду главните му характерности са 10Gbps скорост на евакуиране и 3,87Gbps скорост на качване. Според слуховете този съставен елемент ще се появи в Гугъл Tensor G3, само че наподобява, че опциите му са сходни на към този момент оповестените в неназования модем в Galaxy S22, работещ с Exynos. Той обаче разполага с спомагателна технология за двупосочна сателитна връзка, за която можем да предположим, че ще се появи и в S24. Очаква се идният Exynos модем да отиде още по-далеч и вероятно да се похвали с усъвършенствани технологии за агрегиране на честоти, усъвършенствана енергийна успеваемост и други функционалности в новото издание 3GPP 5G Release 18.

Друга иновация е технологията Zoom Anyplace, която ще усъвършенства работата на 200-мегапикселовите фото-модули на Samsung. Според производителя, тази технология ще помогне за основаването на фотоси на движещи се обекти с 4-кратно нарастване, без нарушение на качеството на изображението. Компанията приказва за основана на изкуствен интелект технология за хващане и следене на обекти при запис на видео — това ще помогне за възстановяване на всички елементи.

И най-после, оповестява се, че Exynos 2400 ще поддържа свръхбързата UFS 4.0 памет, LPDDR5X RAM със скорост до 8,5 Gbps и поддръжка на 320 MP изображения, както и 8K 60 fps видео с помощта на интегрирания процесор за изображения. Все още не е известно дали всички тези функционалности ще бъдат налични в Galaxy S24. В предишното Samsung постоянно съкращаваше някои функционалности, с цел да обезпечи равнопоставеност на опциите на другите чипсети.

Какво бихме желали да забележим в Exynos 2400

Тъй като този чипсет може да бъде в основата на идващия флагмански смарт телефон на Samsung, най-малко в някои райони, има няколко неща, които бихме желали да забележим поправени от Samsung в новия Exynos 2400.

Никакъв тротлинг, оптималната продуктивност

На първо място в листата с стремежи на всеки почитател на Exynos е да осъществя капацитета за продуктивност на идващото потомство в действителни условия. Въпреки многото обещания на хартия, предходните модели Exynos мъчно успяваха да се оправят с конкуренцията, когато смарт телефоните се показваха по рафтовете.

В случая с Exynos 2200 отговорна за това беше нестабилната продуктивност на 4nm чипове, създадени от Samsung Foundries. Високите температури принудиха Samsung да понижи продуктивността на своя чип, което докара до спад на честотата на фрагментите в игрите след напълно малко време. Подобен проблем засегна Snapdragon 8 Gen 1, също построен по 4nm развой на Samsung, само че Qualcomm мина към конкурентния производител TSMC, с цел да реши казуса в своите последващи чипове.

Прегряването беше повода за предходните проблеми с Exynos и никой не желае да се връща към сходно нещо.

Samsung Foundries мина към усъвършенстван 4nm развой от четвърто потомство и се приготвя за всеобщото произвеждане на 3nm развой от второ потомство, за който Samsung твърди, че е с 22% по-бърз и с 34% по-енергийно ефикасен от предходното 4nm потомство. Exynos 2400 съвсем несъмнено ще се създава в един от най-новите индустриални центрове, макар че има информация, която подсказва за 4nm, а не за 3nm развой. Особено като се има поради, че други клюки допускат, че може да се премине напряко към 2nm развой. Да се надяваме, че предходните проблеми с продуктивността са останали в предишното, само че няма да разберем, до момента в който не получим в ръцете си мобилните устройства с новия чип.

Повече никакви взаимни отстъпки сред Exynos и Snapdragon

Едно от преимуществата на цялостното прекосяване на Samsung към Snapdragon беше, че на потребителите не им липсваше продуктивност или функционалност просто поради мястото, където живеят. Всички Galaxy S23 се показват еднообразно и никой не желае да се връща към предходното систематизиране сред устройствата в серията S24.

Въпреки че разликите в чипсетите неизбежно ще доведат до някои разлики в продуктивността, най-важното е, че огромна част от потребителското преживяване е идентично. Това значи еквивалентна устойчива продуктивност на игрите, качество на изображенията, благоприятни условия на изкуствения разсъдък и непоклатимост на мрежовите връзки. Ако това не се случи при Exynos 2400 в съпоставяне със Snapdragon 8 Gen 3, тогава за предпочитане би било по-ограничено предложение на смарт телефони, основани на него, до момента в който се реализира почти тъждество.

Така или другояче, ще би трябвало да изчакаме, до момента в който Samsung показа серията нови смарт телефони Galaxy S24, изключително откакто компанията към момента не е разкрила всички детайлности, свързани с Exynos 2400. Но дано да бъдем търпеливи, с цел да научим още доста детайлности преди серията смарт телефон S24 да излезе на пазара.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР