Организмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи

...
Организмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи
Коментари Харесай

Ако ви спохождат болки в сърцето, изтръпнали крайници и отоци, значи трябва да прочетете това

Организмът е добре смачкан механизъм, където разнообразни микро- и макроелементи са в хармонично взаимоотношение. Недостигът на някой от тях провокира дисбаланс, който се демонстрира в разнообразни признаци.
Калият е един от най-важните макроелементи. Липсата на калий унищожава цялото тяло.
Ето за какво е извънредно значимо да поддържаме естествените му равнища. В тази публикация ще ви посочим най-честите признаци на калиев недостиг и какви храни богати на калий могат да го компенсират.
Калий и неговото значение за организма

Обикновено свързваме калия с бананите, тъй като знаем, че този жълт плод го съдържа в огромни количества. Каква е биологичната роля на калия в организма, има ли признаци на недостиг на калий?
Калият е електролит, позитивно зареден йон. Електролитите са минерали, съдържащи заряд, които са налични във всички телесни течности. Те организират електричество, предават електрически импулси, което е от значително значение за естественото действие на сърцето, мускулите и нервите. Те поддържат салдото на течностите и доста функционалности на вътрешните органи. Липсата на калий е еднакво на съществени здравословни проблеми.

Съдържанието на калий в организма е назад съразмерно на количеството натрий: повече натрий, по-малко калий и назад. За естествения клетъчен живот е нужен и натрий.
Но несъразмерното му количество въздейства негативно на нашето здраве. Всички знаем да вземем за пример, че непотребният натрий провокира повишение на кръвното налягане.
Функции на калия в организма:

Градивен материал за протеини и мускулна тъкан
Стабилизатор на сърдечната периодичност
Поддържа естественото рН
Доставя хранителни субстанции до клетките
Регулира салдото на течности в тялото

Липсата на калий в организма най-често се дължи на погрешно и небалансирано хранене или на потреблението на огромен брой солени храни.
Други вероятни фактори за недостиг на калий са:
Бъбречно заболяване
Приемане на избрани медикаменти, като диуретици или антибиотици
Дехидратация заради прекалено изпотяване, диария или повръщане
Магнезиев недостиг

Тъй като калият в организма в задоволително количество е доста значим за естественото му действие, е належащо да се дефинират признаците на недостиг на калий, с цел да се поддържа оптимално равнище на този минерал.
Симптоми на недостиг на калий в организма
1.
Постоянна отмалялост
Чувствате ли се изтощени, изтощени от самото начало, не разполагате ли с задоволително сила, с цел да вършите нормалната си работа и сте изгубили интерес към всичко? Причината за това положение може да бъде неналичието на калий. Калият обезпечава воден и електролитен баланс в организма, произвеждане на сила, контролира потреблението и прехвърлянето му в клетките.

2. Повишено кръвно налягане

Калият се намира навътре в клетката, той отпуска кръвоносните съдове. Натрият е калиев антагонист. Той пък резервира водата в тялото. Ако има дефицит на калий в организма, натрият неотложно се натрупва, което усилва наличието на вода в тялото, а оттова и кръвното налягане.

Превишението на кръвното налягане е предходник на сърдечно-съдови болести, бъбречни болести, понижено либидо и неврологични болести.

3. Мускулна уязвимост, конвулсии и крампи

Калият обезпечава естествената мускулна работа. Повече физически извършения – по-висока загуба на калий. Ето за какво, преди идна интензивна подготовка и след нея няма да е ненужно да попълните запасите от електролити в тялото.

4. Сърдечна аритмия

Сърцето е доста мощен мускул, който в никакъв случай не е неподвижен. Калият е изключително значим за действието на сърцето, защото е проводник на електрически импулси, които контролират контракциите на сърдечния мускул. Продължителната липса на калий може да аргументи сърдечна непълнота, която се демонстрира като аритмия или учестен пулс.

Способността на сърцето да се свива и да се отпуска се дефинира от количеството калий и натрий в организма. Без калий сърцето може да откаже когато и да е, защото ще спре да се свива. Липсата на калий е постоянно срещана причина за неправилни сърдечни ритми, при които кръвният поток става пресечен. Развива се сърдечна непълнота, съществува заплаха от тромбоза.

5. Запек

Доброто храносмилане изисква мускулна работа, а калият е виновен за мускулната контракция. Липсата на калий води до слаба перисталтика и неприятно храносмилане. Резултатът е затруднено придвижване на червата.

6. Изтръпване, крампи на крайниците

Връзката сред нервните кафези се реализира благодарение на електрически импулси. Този развой се обезпечава от електролити.

В тялото непрекъснато работи един тип помпа – натриево-калиева помпа. Нейната задача е да натрупва позитивно заредени калиеви йони вътре в клетката, да изпомпва негативно заредени натриеви йони. Това е належащо за поддържане на евентуалната разлика в клетъчната мембрана.

В резултат на непрекъснато изменящото се съответствие на калий и натрий се генерира електрически капацитет за предаване на нервните импулси. Ако калият се изчерпа от клетката, капацитетът на клетъчната мембрана се трансформира, което води до формиране на електрически импулси.

Тази разлика в капацитета, основана от калиево-натриевата помпа, предизвиква редуциране на мускулните нишки и сърдечния мускул. Именно нарушаването в предаването на нервните импулси предизвиква изтръпване и крампове на крайниците.

7. Замаяност

Ниският калий въздейства негативно на кръвообращението. В случай на калиева непълнота мозъкът е едва екипиран с О2, като резултат поражда замаяност. При непрекъснат световъртеж се консултирайте с доктор.

8. Подпухналост

Важен фактор в дефицита на калий са модифицираните храни. Като предписание те съдържат доста натрий. Употребата на храни с високо наличие на сол е за организма сигнал за струпване на течност, с цел да се понижи концентрацията на сол в кръвта. Липсата на калий не компенсира огромното количество натрий, доставян с храната. Натриево-калиевият баланс е нарушен.

По този метод признаците на недостиг на калий в организма са разнородни. Описаните признаци могат да бъдат признаци и на други болести. Ето за какво, в случай че се чувствате зле, би трябвало да се консултирате с доктор. Симптомите на недостиг на калий би трябвало да се потвърдят посредством диагностичен способ. Не се самолекувайте!

За да се избегнат изброените признаци на дефицит на калий, избягвайте аргументите за неговото появяване. Имайте поради, че дамите постоянно имат признаци на дефицит на калий заради спазването на разнообразни диети, приемане на диуретици и лаксативи. При мъжете признаците на недостиг на калий се появяват вследствие на обилни физически натоварвания и корист с алкохол.
Инфо: lekuvai

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР