Организирани престъпници са се възползвали от недостатък в платежните системи

...
Организирани престъпници са се възползвали от недостатък в платежните системи
Коментари Харесай

Откраднаха над 20 милиона долара заради дефект в системата на Revolut

Организирани нарушители са се възползвали от минус в платежните системи на Revolut, с цел да откраднат повече от 20 милиона $ от парите на финтех компанията, заяви Financial Times. Средствата са били източвани в продължение на няколко месеца, преди дефектът да бъде отхвърлен, описаха няколко източници, осведомени с случая, само че поискали анонимност.

Случаят към момента не е оповестен обществено, само че евентуално ще окаже спомагателен напън върху известната финтех компания, която в последно време се сблъсква с поредност от компликации. Няколко управителни фрагменти напуснаха стартъпа, който е подложен на дипломиран одит от BDO, до момента в който чака основен банков лиценз в Обединеното кралство.

Проблемът наподобява произтича от разликите сред европейските и американските платежни системи. Разминаването е довело до това, че при отвод на избрани транзакции Revolut неправилно е възстановила средства по непознати сметки, предоставяйки свои лични пари, изясняват трима души, осведомени с проблема.

Престъпни групировки са почнали да се възползват от дефекта при започване на 2022 година, откакто той е бил видян в края на 2021 година Те насърчавали физически лица да правят огромни преводи, които били отхвърляни, след което теглели възобновените суми посредством банкомати.

Системите на Revolut наподобява не са засекли всеобщата машинация. Проблемът излязъл нескрито, когато партньорска банка в Съединени американски щати уведомила основаната във Англия компания, че държи по-малко пари в брой от плануваното.

Изчисленията употребяват, че вследствие на дефекта са били откраднати към 23 млн. $. Част от средствата са били възобновени, като в последна сметка чистата загуба излиза към 20 млн. $.

Новината за това идва, до момента в който финтех компанията към момента чака своя банков лиценз в Обединеното кралство, повече от две години след подаването на заявление за подобен – доста повече от нормалното време за обработка на поръчките, отнемащи по-малко от една година.

Органът за финансово държание подреди самостоятелен обзор на политиките на Revolut за попречване и откриване на финансови закононарушения през 2020 година

Одиторът BDO настрана предизвести, че приходите на Revolut може да са били „ значително неточни “ – откакто анализаторите останаха неудовлетворени от „ пълнотата “ на към две трети от регистрираните приходи за 2021 година

През последните месеци Revolut се сблъска и с няколко напускания на високопоставени фрагменти, в това число на основния изпълнителен шеф на английската си банка Джеймс Радфорд и на основния финансов шеф Микко Саловаара. Джоел Кас, шеф на личния състав и началник на банковите артикули в английското звено, също разгласи напускането си, съобщи " Булевард България ".

Двама вложители, компанията за рисков капитал Molten Ventures и мениджърът на активи Schroders, също понижиха оценката на дяловете си в Revolut надлежно с 40% и 46%. Преди това компанията бе оценена на 33 милиарда $ през 2021 година, което към оня миг я направи най-скъпата чсатна компания на Острова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР