Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли късно в

...
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли късно в
Коментари Харесай

Русия не бе допусната в разследването на случая Скрипал

Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли късно в сряда настояването на Русия да бъде позволена да взе участие в следствието на отравянето на някогашния двоен съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Съединени американски щати, както и всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), в това число и България в лицето на непрекъснатия ни представител в организацията Красимир Костов, гласоподаваха " срещу ", до момента в който руснаците получиха поддръжка само от Китай, Азербайджан, Судан, Алжир и Иран, заяви източник на Ройтерс.

Почти половината от 41-членния директорски съвет на ОЗХО – 17 души, се въздържаха при гласуването, което незабавно бе изтълкувано от съветския непрекъснат представител Александър Шулгин, като проява на неустановеност в изказванията на Англия за отговорността на Москва по случая " Скрипал ".

По думите му вотът посочил по какъв начин над половината от членовете на организацията " отхвърлиха да се обвържат със западната позиция ". Шулгин за следващ път повтори съветската теза, че страната няма нищо общо с отравянето на Скрипал и щерка му, което приличало на " терористично нахлуване ". Твърденията на британците пък дефинира като " замърсен поток от цялостни неистини... и неприкрита русофобия ".

На другия полюс бе изявлението на английския външен министър Борис Джонсън, който приветства провалянето на Русия в Хага в особено изказване във връзка съвещанието на ОЗХО.

" Русия имаше мислено единствено една цел след опита за двойно ликвидиране на английска територия посредством военно химическо оръжие – да замъгли истината и да обърка обществеността. Международната общественост още един път преодоля тази тактичност и изрично победи през днешния ден съветските опити да бъде изкаран от релсите верният интернационален развой ", съобщи Джонсън

По време на съвещанието на ОЗХО английският представител Джон Фого дефинира настояването на Русия за взаимно следствие като " диверсионна тактичност и следващата доза дезинформация за отбягване на отговорите, които съветските управляващи би трябвало да дадат ". По думите му изказванията на Москва, че офанзивата може да е осъществена от Англия, Съединени американски щати или Швеция, са " безсрамни и изцяло неоснователни ".

" Имаме цялостно доверие в английското следствие и приветстваме английското съдействие с техническия секретариат на ОЗХО в цялостно сходство с Конвенцията за възбрана на химическите оръжия. [...] Свидетели сме на вълна от клевети (от Русия) против няколко страни членки на Европейски Съюз. [...] Това е безусловно недопустимо ", се споделяше в изказването на страните членки на Европейски Съюз, прочетено от Красимир Костов.

Той още един път повтори обединената европейска позиция, че не съществува друга безапелационна версия с изключение на тази, че най-вероятно Русия стои зад офанзивата в Солсбъри и прикани Москва неотложно да показа на цялостна и изчерпателна информация за програмата " Новичок ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР