Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия
Коментари Харесай

Очаква се ускоряване на растежа на БВП на България до 2,5% през 2024 г.

Организацията за икономическо съдействие и развиване предвижда ускорение на икономическия напредък на България от 1,8% през 2023 година до 2,5% през актуалната година и до 2,9% през 2025 година, защото държавните вложения се усилват, дружно със средствата от Европейски Съюз, съобщи Нова ТВ.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз, повишението на частното ползване в нашата страна ще се забави, само че ще остане мощно, подкрепено от високия напредък на заплатите и заемите, както и от ниската безработица. Очаква се подобряването на външните условия и облекчаването на рестриктивните мерки върху производството да покачат размерите на търговията.

Базираната в Париж организация чака инфлацията в България да се забави внезапно от 9,5% през 2023 година до 3,0% през актуалната година с помощта на спада на международните цени на храните и силата, дружно с оповестените ограничения от държавното управление за покриване на разноските за университетско образование и за медикаменти за сърдечно-съдови болести. Въпреки че общата инфлация се забавя, високият растеж на заплатите е спънка за по-бързото понижаване на инфлацията, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Повишеният напън върху заплатите, комбиниран с непрекъснат дефицит на работна ръка, ще направи по-трудно привеждането на инфлацията в сходство с тази в другите страни от еврозоната, като общата инфлация се чака да бъде 2,8% през 2025 година, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Организацията също по този начин отбелязва, че продължаващата политическа неустановеност излага на риск плануваните промени и вложения в страната.

Трудности и забавяния при реализирането на промените, нужни за даване на средствата от Европейски Съюз рискуват понижаване на размера на европейското финансиране и спомагателните вложения, предизвестява Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Лихвените проценти в България следват тези в еврозоната в сходство с валутния ръб и плануваното приемане на еврото, само че трансмисионният им механизъм към българската стопанска система е муден и повърхностен, което способства за кредитния взрив при семействата. С оглед на това Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага да бъдат приложени спомагателни макропруденциални ограничения, с цел да се забави темпът на повишаване на заемите. Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува фискалният недостиг да се разшири доста с по-нататъшно нарастване на разноските през 2024 година

Бюджетът за 2024 година цели номинално нарастване на разноските с 12,1%, като растежът на разноските отразява по-високите обществени прехвърляния, в това число нарастване с 11% на минималните пенсии, дружно със внезапно нарастване на заплатите в обществения бранш. Предвиждат се и по-високи финансови разноски за общински инфраструктурни планове и защита. Намалените ставки на Данък добавена стойност за самун, брашно и ресторантьорски и кетъринг услуги остават в действие, само че тези краткотрайни ограничения за фискална поддръжка ще бъдат оттеглени до края на годината.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР