Организацията празнува юбилея с над 300 инициативи и стотици хиляди

...
Организацията празнува юбилея с над 300 инициативи и стотици хиляди
Коментари Харесай

„Сдружение Азбукари“ отбелязва 10-годишнината от създаването си

Организацията чества юбилея с над 300 начинания и стотици хиляди почитатели

Тази година една от най-големите и най-влиятелни неправителствени организации - „ Сдружение Азбукари “ отбелязва 10-годишнината от основаването си. Стотици хиляди са нейните почитатели, хора от страната и чужбина - родолюбиви, морално чисти българи, милеещи за родината си, споделят от организацията.

„ В бездуховното, еснафско и утилитарно време, в което живеем, има морално извисени българи, надрасли времето си, благородни, с чисти намерения родолюбци и патриоти, жадуващи да видят България от фантазиите си - мощна, самостоятелна, преуспяваща. И да се борят за този блян. Такива хора търсим и привличаме ние, такива хора се включват в огромното ни семейство “, споделят Азбукарите.

„ В цялата си 10-годишна история „ Сдружение Азбукари “ насочва праволинейно фокуса си към бъдещето - децата, тяхното обучение и образование, в дух на родолюбие и изконни полезности и в поддръжка на техните фантазии. Днес с горделивост означаваме, че честваме едно десетилетие, изпълнено с хрумвания, порив и ентусиазъм, и с над 300 начинания. Голяма част от тези начинания и планове са иноваторски, изпреварващи времето си. Основният генератор на хрумвания, сърцето и душата в реализацията на нашите планове и начинания е ръководителят на сдружението Цвета Кирилова “, оповестяват още обществениците.

През 2012 година новосъздаденото „ Сдружение Азбукари “ подема самодейността за набиране на средства за създаване на първата в България детска площадка, приспособена и за деца със специфични потребности. Тя е част от Националната акция за обществена интеграция „ Вярвам в теб “ на „ Сдружение Азбукари “. Тази първа грандиозна самодейност демонстрира големите благоприятни условия на една социална организация да сплотява хората в името на една огромна и доста хуманна идея.

При нечуван интерес минава презентацията на Националната акция „ Вярвам в теб!” и нейната идея – построяването на първата приспособена площадка във Велико Търново. Представена е и книгата „ Азбука на положителното “ с забавни обстоятелства за построяването на площадката. Особено внимание е обърнато и на двете издания на най-големия фестивал на обществената интеграция „ Вярвам в теб! “ За първи път е показан и основаният от „ Сдружение Азбукари “ внушителен азбучник „ Усмивки от София “, чиято цел е разпространение на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

През 2013 година с второто си издание Детският фестивал „ Вярвам в теб! “ събира хиляди съидейници на огромната поляна в Южния парк. В Мини-олимпийските игри, пригодени и за деца със специфични просветителни потребности вземат участие отборно към 300 деца от столични общообразователни и помощни учебни заведения. Кампанията „ Вярвам в теб “ е показана в Народното събрание. Такива площадки се построяват и в София и Бургас. На възпитанието на децата в съпричастност към връстниците им с увреждания е отдадена проведената през 2015 година онлайн изложба на рисунки от детския конкурс "Вярвам в теб! “.

Екипът на „ Сдружение Азбукари “ постоянно е давал образец и за взаимност при бедствия. През август 2014 година врачанското градче Мизия е сполетяно от невиждано водно злополучие. Азбукарите провеждат акция в поддръжка на Мизия. Екип на Азбукари и техни съидейници раздават 700 коледни пакета за хората в най-тежко обществено състояние и приканват сънародниците да се обединят към идеята „ Да възродим духа на българите в Мизия “.

„ Ние, Азбукарите освен приказваме за промени в образованието, само че и довеждаме до край реализацията на концепциите си “, споделят от организацията. През 2015 година в Основно учебно заведение „ Димитър Благоев “ във Велико Търново е открит първият по рода си кабинет „ Креативни мислители “, дело на Азбукарите. Уникалната класна стая показва по новаторски метод възпитанието в национализъм, съчетано с модерните технологии. През 2021 година е основан втори кабинет „ Креативни мислители “ в с. Алдомировци, Софийска област.

Обединението на българите на всички места по света е измежду главните дела на Азбукарите. Една от най-мащабните патриотични начинания е международният мост „ Пробуждане с хоро “, който от 2016-та се организира всяка година на Националния празник 3 март. Хиляди българи се хващат дружно на хоро, с цел да покажат своето единство. Освен в България, международната самодейност се организира по едно и също време и в българските диаспори на всички места по света, като „ протяга “ самобитен мост сред сънародниците ни.

Многобройни са просветителните и възпитателните книги, пособия и плакати, които Азбукари издават и популяризират през годините. „ Революция в образованието по история и възпитанието на децата в национализъм “ - по този начин е наименуван от експерти забавно-образователният шлагер - играта „ Букварино “, основана през 2015 година Иновативното просветително пособие, популяризирано с триумф и през днешния ден, се състои от 60 карти за игра с изобразени на тях бележити персони от българската история, разказани със значимите си каузи.

В доста български домове висят плакати на Левски и Ботев, „ Аз съм българче “ със стихотворението на Вазов, „ Мила Родино “ с текста на националния химн, „ Върви народе възродени “ с първите куплети от химна, а също и неповторими детски карти, със знаци, рисувани от художници, на България, Европа и света. Издадени са от Азбукарите.

На 24 май 2017 година те осъществят просветителния план - книгата “История на славните българи” на Павел Серафимов, която показва нов прочит на българската история. През 2020 година излиза на британски, откакто на своя рожден ден председателката Цвета Кирилова събира средства за издаването й.

Една от най-мащабните начинания на Азбукарите е за създаване на Монумент Дядо Добри - първия монумент на Доброто в България. Тя стартира през 2018 година, като концепцията е деца да изковат от камък облика на светеца. От тогава датира и другарството на Азбукарите с учениците от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино, които дружно с преподаватели ще изработят монумента. На Доброто, чийто подстрекател е Дядо Добри, се посвещава и състезанието от детски рисунки “Символ на Доброто” през 2018 година, в който се включват стотици българчета.

Верни на главната си задача – да подкрепят по-доброто самочувствие, образование и образование на децата в дух на изконни полезности, Азбукари притеглят като свои съидейници водещи експерти в региона на образованието. В серия от публикации в рубриката „ Училище за учебно заведение “ на онлайн платформата „ Азбукари “ доктор Мария Валявичарска, учител в Софийския университет и специалист по приобщаващото обучение, преглежда проблемите, с които се сблъскват учители и родители при акомодацията на деца със специфични потребности в общообразователното учебно заведение.

През 2020 - 2021 година „ Сдружение Азбукари “ стана основател и главен сътрудник, дружно с преподаватели от Софийския университет, в новаторски план, какъвто не е осъществен до момента – „ WellBeCome “. Той събра педагози и деца от двете страни на границата България - Сърбия. За пръв път във фокуса беше трансграничното съдействие сред две прилежащи страни. За пръв път педагози от две страни се образоваха по една стратегия, а в новаторския план се акцентира на тематики като здравословен живот, психологично здраве, физическа просвета и спорт при децата.

На 24 май 2022-ра екипът на „ Сдружение Азбукари “ за втора поредна година провежда „ Парад на буквите “ - ексцентрична и вдъхновяваща концепция за посрещане на празника 24 май. Призивът беше „ Да изпишем с букви на тениски обичани български думи “. Шествието със събирателен пункт площада на духовността - Славейков мина около знакови обекти на българщината и стигна до парка „ Заимов “. Включиха се неподготвено хиляди българи, които изписваха с букви върху тениски, основани и популяризирани от Азбукари, обичани български думи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР