Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации (ФАО) отбеляза

...
Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации (ФАО) отбеляза
Коментари Харесай

ФАО насочва внимание към равенството между половете в планините


Организацията по издръжка и земеделие към Обединените народи (ФАО) означи през днешния ден идния Международен ден на планината 2022 година със събитие на високо равнище в централата си в Рим, поредност от празненства по целия свят и ново изследване, което хвърля светлина върху въпроса за тъждество сред половете в планините, заяви организацията на уеб страницата си.

Международният ден на планината, отбелязван на 11 декември, има за цел да увеличи осведомеността по отношение на смисъла на планините за живота и се стреми да построи съюзи, които носят позитивна смяна по света. ФАО е водещата организация на Организация на обединените нации за планините и за организирането на празника, който беше разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации през 2002 година

Темата на тазгодишното издание е " Жените реалокират планини ". В планинските региони над 50 % от дамите правят земеделска активност. И въпреки всичко те са изправени пред дискриминация под една или друга форма в доста сфери на живота, а планинските дами са изключително изложени на риск, когато мъжете емигрират в търсене на работа.

Това значи, че дамите постоянно са главните мениджъри на планинските запаси, както и пазители на биоразнообразието, на обичайните познания, на локалната просвета и специалисти по обичайната медицина. Това също значи, че те са изправени пред редица спомагателни ограничавания. В допълнение към неналичието на достъп до заеми, благосъстоятелност върху земя, пазари, образование и дигитален достъп, те са още по-изложени на негативните въздействия на климатичната рецесия и загубата на биологично многообразие. Жените в планинските райони също могат да бъдат жертви на дискриминация, учредена на пола, в доста социокултурни среди и работни браншове, обичайно доминирани от мъжете.

" Равенството сред половете е централно за мандата на ФАО за реализиране на продоволствена сигурност за всички посредством повишение на равнищата на хранене, възстановяване на селскостопанската продуктивност и ръководство на естествените запаси и възстановяване на живота на популацията в селските региони ", сподели генералният шеф на ФАО Ку Донгю във встъпителните си бележки на гала в Рим. Той добави, че е време да оценим планинските дами и да засилим поддръжката си, като им предоставим достъп до това, от което имат потребност, изключително до просвета, нововъведения, цифровизация и технологии.

Министърът на външните работи на Андора Мария Убах, Стела Джийн, италианско-хаитянска фешън дизайнерка и дипломат на благосклонност на Планинското партньорство, и Ники Сантос, изпълнителен шеф в Центъра за индианска юноша към Института Аспен и Посланик на благосклонност на Планинското партньорство, бяха измежду присъстващите на събитието.

Сред другите акценти беше излъчено на видео фешън ревю, илюстриращи скорошното съдействие сред перуанския женски колектив " Иларий Тредс4Дриймс " (Illariy Threads4Dreams) и Стела Джийн. За това съдействие Стела Джийн пътува до село Толкони, ситуирано на 4800 метра над морското ниво в перуанските Анди, с цел да сътвори дрехи, употребявайки многоцветни нишки от алпака за фешън сбирка за 2023 година и други продукти, които да се продават непосредствено от дамите онлайн. Чрез това партньорство, подбудено от по-ранно съдействие сред Женския комитет на ФАО и Планинското партньорство, дамите основават нови модели, които могат да реализират по-високи цени на интернационалните пазари.

Планински дами

За да означи тазгодишното издание на Международния ден на планината, ФАО разгласява изследване, което акцентира историите и гласовете на планинските дами, с акцент върху селските региони и планинския туризъм. Публикацията е направена взаимно със Секретариата на Планинското партньорство и " Феминист хайкинг колектив " (Feminist Hiking Collective), член на Планинското партньорство и мрежата Планински дами по света.

Озаглавено " Планинските дами по света: провокации, резистентност и групова мощ ", изследването се основава на задълбочени изявленията с 313 планински дами в осем страни - Аржентина, Боливия, Чили, Италия, Кения, Киргизстан, Непал и Танзания.

Интервюираните са били ангажирани в редица действия, като земеделие и занаяти и в туристическата промишленост като водачи, портиери, готвачи или шефове на къщи за посетители.

Проучването е открило, че работата на дамите е обществено, политически и стопански невидима в множеството страни. Постигането на самопризнание за цената на техния труд - без значение дали е заплатен или неплатен - остава предизвикателство за доста дами в планината. Работещите дами в доста планински райони също имат стеснен достъп до съществени здравни услуги и обучение.

Подобряването на живота им изисква финансиране и серия от политики, в това число даване на дамите на право на запаси и услуги при равни условия като мъжете и улеснение на достъпа им до локални, национални и интернационалните пазари посредством образование и предпочитан достъп до заеми и други финансови услуги.

Проучването предлага и учредения за оптимизъм. Технологии като интернет разрешават на дамите да се провеждат в по този начин наречените " мрежи на взаимност " и тази наклонност се е ускорила по време на Ковид-19, като 61 % от интервюираните са споделили на откривателите, че са се свързвали с други дами по време на пандемията.

Както една планинска жена в изследването е представена да споделя: " Във времена на провокации хората се сближават, а животът в планината е цялостен с провокации. "

Планинското партньорство, единственият съюз на Организация на обединените нации, отдаден на подобряването на живота на планинските хора и опазването на планинската среда по света, чества своята 20-та годишнина тази година. Андора и Италия са донори на секретариата на организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР