Организацията на обединените нации съобщи, че е завършила премахването на

...
Организацията на обединените нации съобщи, че е завършила премахването на
Коментари Харесай

ООН отстрани нефта от разпадащия се танкер край Йемен

Организацията на обединените народи заяви, че е приключила премахването на повече от 1 милион барела петрол от разпадащия се петролен танкер край крайбрежията на Червено море в Йемен, предотвратявайки евентуална екологична злополука.


Служители на Организация на обединените нации и деятели от години предизвестяват, че цялото крайбрежие на Червено море е изложено на риск, защото ръждясалият танкер " Safer " можеше да се раздра или да експлодира, като излее четири пъти повече петрол от злополуката с " Ексон Валдез " край Аляска през 1989 година

Войната в Йемен докара до прекъсване на интервенциите по поддръжката на танкера Safer през 2015 година Корабът се употребява за предпазване и е закотвен край крайбрежията от повече от 30 години.

" Това е значим миг, в който предотвратихме евентуално пагубно злополучие ", съобщи Ахим Щайнер, админ на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, която координира комплицираните старания за премахване на нефта от кораба.

Екипи работиха в продължение на 18 дни в крайбрежната конфликтна зона, осеяна с морски мини, при високи летни температури и мощни течения, с цел да разтоварят петрола от кораба.

Щайнер сподели, че Организация на обединените нации е събрала повече от 120 млн. щатски $ за интервенцията, която е изисквала закупуването на втори танкер за разтоварвания недопечен нефт, самолети, които са чакали в подготвеност да пуснат химикали за разпространяване на петрола при положение на разлив, и полици с повече от дузина застрахователи за гарантиране на интервенцията.

" Буквално до последните минути гледахме на тази интервенция като на такава, която би трябвало да подсигурява най-висока степен на подготвеност за понижаване на риска ", сподели Щайнер. " Най-добрият завършек на историята ще бъде, когато този нефт фактически бъде продаден и напусне района. "

Няма съглашение за метода, по който ще се реализира такава договорка, и чиновниците на Организация на обединените нации в Йемен скоро ще стартират договаряния с конфликтните групи в страната в опит да се спогодят по какъв начин да се поделят приходите от продажбата от танкера, чийто мажоритарен притежател е йеменската държавна компания SEPOC. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР