Организацията на обединените нации обвини охраната на мигрантските центрове в

...
Организацията на обединените нации обвини охраната на мигрантските центрове в
Коментари Харесай

В Либия сили на реда стреляли по мигранти, бягали от смъртоносния въздушен удар, обяви ООН

Организацията на обединените народи упрекна защитата на мигрантските центрове в пукотевица против мигранти и бежанци, пробвали да избягат при въздушния удар, умъртвил десетки души тази седмица, съобщи Би Би Си.

При двете офанзиви късно във вторник край столицата Триполи може да има и повече жертви, когато отломките, оставени от ударите, бъдат разчистени, се споделя в отчет на организацията за съгласуваност на филантропични въпроси към Организация на обединените нации.

Таджура, където е центърът за задържане на мигранти, се намира на 14 км източно от Триполи. Ударени са два от хангарите, които са част от центъра, само че единият е бил празен. По последни данни убитите са сред 53 и 66, ранените са най-малко 77 души, а измежду жертвите има минимум шест деца. Според Организация на обединените нации потърпевшите може да доближат 130 души.

Пред катарската телевизия " Ал Джазира " защитата на центъра, където бяха настанени най-малко 500 души, отхвърля някой да е откривал огън по мигранти. Вътрешното министерство в Триполи (където работи интернационално приетото държавно управление на страната) също отхвърля да е имало такива случаи.

Инцидентът стана мотив правозащитни организации в Европа да издигнат въпроса за поддръжката, която Европейският съюз оказва за либийската брегова защита при опитите на хиляди мигранти да доближат Стария континент с лодки през Средиземно море. В множеството случаи лодките биват пресрещани от бреговата защита, а мигрантите биват връщани и настанявани в центровете. В сходни пространства сега има най-малко 6000 мигранти. Организация на обединените нации приканва за освобождението им, защото не счита Либия за безвредна страна.

От държавното управление в Триполи, прието и от Организация на обединените нации, упрекнаха командира на сражаващите се против него сили на Халифа Хафтар, че стои зад офанзивата. По-рано през вчерашния ден пратеникът на Организация на обединените нации в Либия Гасан Саламе разгласи, че казусът може да се окаже " военно закононарушение ". Сходен бе коментарът на комисаря на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет.

Либийската национална войска на Хафтар (започнала през април атака за завладяване на Триполи) обаче упорства, че на прицел са били позиции на бойци, а при въздушния удар не е нападнат хангарът, употребен като център за задържане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР