Организацията на обединените нации изрази загриженост относно увеличаването на случаите

...
Организацията на обединените нации изрази загриженост относно увеличаването на случаите
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на холера в контролираните от хутите части на Йемен

Организацията на обединените народи изрази угриженост по отношение на увеличението на случаите на холера в Йемен , изключително в регионите на опустошената от войната страна, следени от бунтовниците хути, където от октомври насам са умряли 75 души.

" От октомври предходната година насам следим обезпокоително обновяване на холерата в цялата страна ", съобщи пред Съвета за сигурност формалният представител на Организация на обединените нации Едем Восорну, говорейки от името на ръководителя на филантропичната помощ Мартин Грифитс.

Отбелязвайки, че последната зараза от холера в Йемен датира от 2019 година, Восорну съобщи, че въпреки реакцията в следените от държавното управление региони да е забавила разпространяването на заболяването и да е осигурила лекуване на засегнатите, регионите, ръководени от хути, се нуждаят от помощ.

" От март насам следим бързото разпространяване на епидемията в регионите, следени от де факто управляващите на хутите ", сподели служителят.
Към 7 април от октомври насам в тези региони са регистрирани над 11 000 хипотетични случая, както и 75 смъртни случая. За съпоставяне, в регионите, следени от държавното управление, са регистрирани 3200 хипотетични случая.

" Бързият отговор е от безусловно решаващо значение. Организацията на обединените народи и нашите филантропични сътрудници работят в тясно съдействие със съответните управляващи за увеличение на мащаба на реакцията ", съобщи Восорну, като прикани интернационалната общественост да предложи пари и доставки.

Планът на Организация на обединените нации за филантропична помощ за Йемен за 2024 година, който се прави оценка на 2,7 милиарда $, до момента е финансиран единствено на 10 %.
В страната се следи мъртвило в боевете, които се водят в Йемен от приключването на шестмесечното помирение, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации през април 2022 година

Но на фона на войната в Газа сред Израел и Хамас, подкрепяните от Иран бунтовници хути направиха десетки набези против кораби в Червено море или Аденския залив, които съгласно тях имат връзки с Израел.

Бунтовниците настояват, че работят в символ на взаимност с палестинците.

Специалният делегат на Организацията на обединените народи за Йемен Ханс Грюндберг съобщи пред Съвета, че въпреки военната обстановка да остава " овладяна " спрямо интервала преди април 2022 година, на няколко фронтови линии се следи активизиране на военните дейности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР