Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) може да бъде

...
Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) може да бъде
Коментари Харесай

Путин очаква нови съюзници

Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) може да бъде разширена, с цел да включва страните от Оперативно-наблюдателно дело и ШОС. За разлика от военния алианс на НАТО, тя ще резервира статута на организация, която пази суверенитета на страните участнички и противодейства на терористичните закани, обясниха специалисти пред URA.RU думите на съветския президент Владимир Путин на юбилейната сесия на ОДКБ на 16 май. Това може да притегли нови членове на организацията, считат политически анализатори.

Тази година ОДКБ чества своята 20-та годишнина, а преди 30 години беше подписан контракта за групова сигурност. И срещата на водачите на Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Таджикистан и Киргизстан в Москва е планувана да съвпадне с тези две събития.

Руският президент Владимир Путин сподели, че организацията " се трансформира в пълноценна интернационална конструкция ", която " играе стабилизираща роля в постсъветското пространство " и която подсигурява " сигурност и непоклатимост в евразийското пространство ", пази " суверенитета и териториалната целокупност на участващите страни “.

Събитията в Казахстан през януари 2022 година удостоверяват това: мироопазващите сили предотвратиха „ завладяването на властта в републиката от екстремисти, които също бяха следени от чужбина “.

Путин акцентира, че в актуалните условия ОДКБ е изправена пред задачата да се усъвършенства. Става дума за съоръжение на груповите сили със модерно въоръжение и техника, повишение на съгласуваността на дейностите на военните и специфичните служби на страните участнички.

„ Усилията на ОДКБ би трябвало да продължат да бъдат ориентирани към противопоставяне на тероризма, трафика на опиати и проведената престъпност ", съобщи той.

" В тази област правоприлагащите органи на нашите страни създадоха положително съдействие при блокиране на каналите за набиране на жители, неутрализирайки ресурсната база на интернационалните терористични организации “, сподели Путин.

ОДКБ също по този начин е призована да пази паметта на Победата във Великата отечествена война и да противодейства на опитите за възобновление на нацизма. Той се спря и на повишаването на външните закани наоколо до границите на ОДКБ - разширението на НАТО.

„ Този проблем е основан изцяло изкуствено, защото се прави в полза на външната политика на Съединените щати ", сподели още съветският водач.

" Като цяло НАТО се употребява като инструмент на външната политика, в действителност на една страна – това се прави много настойчиво, ловко и доста нападателно. Всичко това изостря така и така сложната интернационална среда за сигурност “, сподели Путин.

Отделно съветският водач се спря на тематиката за обезпечаване на биологична сигурност.

„ В нашия общ район Пентагонът сътвори десетки профилирани биологични лаборатории и центрове и те никога не се занимават с даване на практическа здравна помощ на популацията на тези страни, където са почнали активността си ", изясни той.

" Основната им задача е да събират биологични материали и да учат за свои цели спецификата на разпространяването на вируси и рискови болести “, сподели президентът на Руската федерация.

За да се опълчи на тези и други закани, в границите на ОДКБ Путин предложи основаване на профилиран съвет и усилване на съдействието с Организация на обединените нации.

Според Путин е належащо „ да се ускори съдействието с сътрудниците в ШОС и Оперативно-наблюдателно дело, би било подходящо и вярно да се даде статут на наблюдаващ на Оперативно-наблюдателно дело в ОДКБ “. (От страните, които не са членки на ОДКБ, ШОС включва Китай и Узбекистан, а Оперативно-наблюдателно дело включва Азербайджан, Молдова и Узбекистан).

За възходящите външни закани приказваха и други водачи на страните членки на ОДКБ. В същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко акцентира, че " участието в ОДКБ има отрезвяващ резултат върху горящите глави от другата страна на границата ". Затова би трябвало да се държим дружно, да действаме като „ обединен фронт “.

„ Ще бъдем смачкани един по един “, сподели Лукашенко.

В навечерието на сесията на ОДКБ министърът на защитата на Беларус Виктор Хренин също разгласи разширението на организацията. Според него тя ще включва " десетки страни, които ценят мира и стабилността, а не агресивността и измененията в политическата система на други страни ".

Секретарят на организацията Станислав Зас в края на срещата на водачите на страните членки на ОДКБ сподели, че тя „ ще пораства с сътрудници, наблюдаващи и нови членове “.

„ Опитите да се забие чеп сред нашите страни не дадоха нищо. Нашата организация ще бъде непокътната и укрепена”, сподели Зас.

Разширяването на ОДКБ е изцяло допустимо, уверен е Игор Николайчук, началник на бранша по районни проблеми на сигурността на Центъра за евроатлантически и отбранителни проучвания на Руския институт за стратегически проучвания.

„ Планира се нова бликам. Когато завърши изтласкването на въоръжените сили на Украйна от територията на ЛНР и ДНР, тези републики могат да се причислят към ОДКБ, с цел да обезопасят границите си от активността на задграничните разследващи служби и специфичните служби на Украйна “, означи Николайчук.

В същото време той означи, че ОДКБ, за разлика от НАТО, не е военна организация. Тя е предопределена да пази границите от тероризъм и да подсигурява държавна сигурност.

„ В актуалните условия подобен формат е по-универсален, по-удобен и ефикасен от твърди военни съюзи като НАТО, Варшавския контракт и други Още повече, че в този момент се появиха нови провокации – в региона на биологичната сигурност, които ще доведат до разширение на контингента”, счита специалистът.

Разширяването на ОДКБ е теоретично допустимо, удостоверява Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки (РСМД).

„ Но множеството евентуални членове заемат изчаквателна позиция и следят по какъв начин се развива спорът сред Русия и Запада, с цел да не се озоват в позиция, в която антируската тактика на Запада ще се популяризира и върху тях “, изясни политологът.

Във всеки случай ОДКБ ще резервира задачата си - да пази страните членки от ислямисти, да противодейства на трафика на опиати, а не да противодейства на НАТО, счита Сергей Марков, шеф на Института за политически проучвания.

„ ОДКБ съумява да взема решение проблемите в страните участнички по подобен метод, че да не ескалира споровете, а да ги гаси. Ярък образец са събитията в Казахстан през януари 2022 година ОДКБ взема решение дилемите си “, заключи Марков.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР