Организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април

...
Организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април
Коментари Харесай

Изборите в чужбина ще струват 8 млн. лева

Организацията и провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 април в чужбина ще коства към 8 млн. лв. на страната, или с 2 млн. повече по отношение на вота през октомври 2022 година, заяви на брифинг служебният министър на външните работи Николай Минков. По думите му държавното управление обезпечава задоволително средства за вота зад граница.

Той изясни, че оскъпяването се дължи както на повишените цени на редица артикули и услуги по света, по този начин и на увеличението на възнагражденията на членовете на секционните комисии.

 Предсрочните избори ще костват 87.7 млн. лв. на данъкоплатците Предсрочните избори ще костват 87.7 млн. лв. на данъкоплатците

Милков уточни, че се чака да бъдат разкрити към 750 секции зад граница. Приблизително толкоз (755) бяха местата за гласоподаване в чужбина и на предварителния избор през октомври предходната година.Според Изборния кодекс ЦИК би трябвало да образува секции в чужбина на местата, където в последните пет години е имало формирана най-малко една изборна секция, в която са дали своят вот не по-малко от 100 души, както и местата с дипломатически и консулски представителства на България.

Тепърва следва да стартира процесът по подаване на заявки за откриване на секции зад граница, тъй че броят им може да се усили.

Милков акцентира, че ще би трябвало да бъдат командировани над 100 души от България, като уточни, че главната причина за това е една от измененията в Изборния кодекс,. С тях бе въведено условието Централната изборна комисия (ЦИК) да назначава във всяка секционна изборна комисия зад граница по един държавен чиновник или лице, работещо по трудово правно отношение в държавната администрация. Те би трябвало да бъдат предлагани от министъра на външните работи или оправомощен от него зам.-министър.

Министърът акцентира, че каквито и компликации да има, министерството има потенциал да се прави с организацията на изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР