Организаторът на Централна рибно-опазваща организация в Перник Марио Антонов входира

...
Организаторът на Централна рибно-опазваща организация в Перник Марио Антонов входира
Коментари Харесай

НПО иска оставките на директорите на РИОСВ - Перник и Басейнова дирекция - Благоевград

Организаторът на Централна рибно-опазваща организация в Перник Марио Антонов входира офицално писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов, в което упорства за подаването на незабавна оставка на шефа на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов и на инж. Радослав Георгиев - шеф на Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион ".
Причина за настояването на Антонов е тежкото състояние, в което е язовир " Пчелина " Лобош и " тоталното безгрижие и несериозно отношение " от страна на институции, отговарящи за водоема.
Освен това уредникът на ЦРОО упорства да бъдат източниците на замърсяване на река " Струма ", както и да бъдат отделени за 50 000 лева за зарибяване на " Пчелина "
Публикуваме целия текст на писмото без редакторска интервенция:
Уважаеми Г-н Димов, пиша Ви в качеството си на уредник на Централна рибно-опазваща организация, клон гр. Перник. ЦРОО е национално Неправителствени организации с 15/петнадесет/ хиляди рибари и фенове на природата, членска маса. Предвид обстоятелството, че ЦРОО охранява, зарибява и почиства на непринуден принцип 11/единадесет/ държавни водоема (яз. Сопот, Розов бунар, Копринка, Ал. Стамболийски, Ковачево, Малко Шарково, врачански Дъбник, Пчелина, Жребчево, Тича, Ястребино) се радваме на голяма поддръжка на огромна част от многохилядната „ войска “ от регистрирани рибари в България, които надвишават 300/триста/ хиляди души.Организацията се сътвори спонтано 2015 година главно в поддръжка на ИАРА (Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури) поради невъзможността й, да се оправи с зачестилите бракониерски нападения последните години. В частност ЦРОО - Перник от ноември 2016 год. насам редовно се грижеше на непринуден принцип за прелестния ни бент. Пчелина (Лобош) взаимно и в поддръжка на служителя на ИАРА-Перник, Г-н Светослав Токов-бивш член на ЦРОО и назначен от настоящия изп. Директор на ИАРА, Г-н Галин Николов. Със задружни старания успяхме в съвсем тригодишен период, със систематична работа - 17 км извадени бракониерски мрежи, 788 чувала събран отпадък, доста на брой зарибявания, ежедневни инспекции на рибари взаимно с ИАРА – Перник, стотици нощи инспекции за бракониерски нападения с термокамера за нощно наблюдаване закупена с доброволни средства, хванат нарушител два пъти с полиция и ИАРА и тн и тн...огромен труд на непринуден принцип да възраждаме остарялата популярност на язовира. До момента, в който през месец май тази, година река Струма в градската и промишлената част в региона на град Перник и Радомир стартира редовно да тече – кафява, бяла, алена, ръждаво-кафява и тн. (прилагам прикачено снимков материал) Многократно жители и ние самите от организацията подавахме сигнали на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. Въпреки многочислените сигнали, реката продължаваше да замърсява язовира редовно и дълготрайно. Язовира стартира с всеки минал ден да трансформира цвета на водата, с цел да се стигне до 25 август тази година, когато водата в язовира стана с извънредно насиетн ръждаво-кафяв цвят. В момента в който взе да се утаява цялата тази акумулирана през месеците токсична и нечиста от предприятията в Перник и Радомир вода, се случи най-лошото. На 05.09.2019 година започва екокатастрофата! Започна да измира риба, която с всеки минал ден се усилваше, с цел да се стигне до днешния ден – 11.09.2019 г,. когато вредите са големи – тонове измряла риба, жаби, раци, охлюви... една унищожена екосистема от 5400 декара водна повърхност и 54 млн кубика вода!
Най-отговорно заяваям, че цялата тази покруса се случи поради нехайството и меко казано несериозното отношение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник и Басейонова Дирекция -гр. Блгаоевград. Те позволиха да се случи най-страшното с това райско кътче на България – бент. Пчелина. Ние като жители на тази страна и сърпричастни до болежка със протичащото се на язовира, ще държим виновни и ще желаяме оставките на Г-н Пламен Ангелов - Директор РИОСВ- Перник и Г-н инж. Радослав Георгиев - Директор Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “! Вчера - 10.09.2019 г в град Благоевград на брифинга на БД, Г-н Георгиев си разреши да изрече лъжливи и погрешни изказвания за екокатастрофата на язовира. Имаме неопровержими доказателства, за това и считаме да ги изнесем в общественото пространство под формата на конференция в Българска телеграфна агенция и да потвърдим, че Г-н Георгиев е „ изпечен “ измамник и приказва неща, които не, че единствено не дават отговор на истината, ами и звучат неуместно!
Уважаеми Г-н Ненов, от името на цялата общност, която скърби пети ден за протичащото се, настояваме за следното:
- Оставката на Пламен Ангелов и Радослав Георгиев
- Установяване на предприятията носещи отговорност за систематичното замърсяване на река Струма и респективно язовир Лобош.
- Отпуснете на държаната организация ИАРА, 50 000 лева за зарибителен материал и зарибяване, за възстановаяване на рибната популация и фауна и дружно – ние доброволците и вие страната, да върнем живота в язовира и да възстановим една дребна част от рибния запас, който бе погубен от нехайството на Регионална инспекция за опазване на околната среда И БД!
Ако няма резултат, а искренно се надяваме да има, сме подготвени на национално равнище за протестни дейности пред Регионална инспекция за опазване на околната среда И БД, като ще бъдем подкрепени от всички клонове по места на ЦРОО и подръжници из цялата страна, тъй като бе осъществен от Регионална инспекция за опазване на околната среда и БД държавен геноцид, за който господата би трябвало да понесат отговорност!!!
11.09.2019 година С почитание:
гр. Перник Организатор ЦРОО-Перник
Марио Антонов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР