Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни

...
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни
Коментари Харесай

Защо още да обичаме ореха?

Орехите са обичана ядка на доста хора, като са присъщи за нашия климатичен пояс и съдържат потребни мазнини и белтъчини. Участват в доста обичайни за нашата кухня предписания, само че доста по-малко знае се, че овите листа са извънредно потребни също, най-много поради антибактериалните си свойства. Съставките в овите листа унищожават патогенни за нашето тяло организми, вътрешно и външно. Ореховите дървета са публикувани из цялата страна и елементарно можем да се снабдим с листа, които изсушени да са подготвени за потребление през цялата година.

Ореховите листа като билка

Храносмилателна система - При проблеми в храносмислането, болки в корема и чернодробни болести се употребява слаб чай от овите листа. Една чаена лъжичка се залива с гореща вода, оставя се пет минути и се прецежда. Чаят се пие при понижен вкус, при запек и профилактично за изцяло усъвършенстване на положението на кръвта. Промивки на устната празнина с настойката лекуват кървящите венци и всевъзможни възпаления на гърлото и устата.

Кожа и Витамин D - Както е известно, Витамин D се приема в тялото ни основно посредством кожата. Идеалното средство за това, несъмнено си остава излагането на слънце в уместно време, с цел да може кожата последователно да всмуква слънчевата светлина. Друго средство, което се ползва от доста ранна детска възраст за профилактика на дефицит на Витамин D, който взе участие е метаболитната обмяна на калция в костите и зъбите, е банята с ови листа. Една шепа сухи или свежи листа се залива с гореща вода. Може с тази запарка да се залее цялото тяло или да се направи вана, като се изсипва най-малко половин литър настойка във водата.

Ореховите листа също така стопират и всевъзможни кожни възпаления, заради високото си наличие на йод, като изцяло може да излекуват скалпа на главата, акне, потящи крайници и всевъзможни гнойни рани.



Орехови листа за красива коса

Много мощно и изпитано естествено средство срещу косопад е сокът от пресни ови листа, с който се намазват корените в продължение на няколко дни. Орехът заздравява косъма и му придава искра, а леката запарка от листата (една шепа листа се залива с гореща вода) може да се употребява и профилактично срещу възпаления на скапла на главата, като веднъж месечно косата се изплаква след миене.

Ако желаеме да придадем хубав и натурален кестеняв нюанс на косата, още веднъж овите листа ще ни бъдат от изгода. За задачата една шепа сухи листа и ови черупки се варят във вода до момента в който половината течност се изпари и след това се нанася на косата като не се отмива. Може да се употребява и алкохолен извлек. Вместо с вода се употребява слаба ракия или разводнен алкохол, залива се билката, оставя се няколко дни на топло и с памучен тампон се нанася по дължината на косъма, престоява няколко часа и се измива. Косата придобива прелестен кафеникав цвят, а също така и е заздравена и блестяща.

Настойка от зелени чета

Рецепта: Около тридесет дребни чета се нарязват на половина или се надупчват, заливат се едвам се покрият с ракия и се оставят на топло за две седмици. След това се прецежда и се съхранява на студено. Може да се приема по една чаена или супена лъжица за профилактика на стомашно-чревния тракт, черния дроб и отделителната система.

Това е идеално средство срещу вътрешни паразити, по тази причина и се предлага най-малко една седмица в годината да се приема заран на гладно, може и разредена във вода, от тази настойка. Ако забравите на топло четата повече от две седмици и не я приберете в хладилника, не я изхвърляйте, настойката към този момент може да се употребява като домакински йод за външно отнасяне на кожата.

А в случай че към настойката добавите захарен сироп, една пръчка канела, няколко карамфилчета и портокалова кора, доста елементарно сте си приготвили ов ликьор, който в миналото присъстваше във всяка къща. Полезните свойства на а се резервират даже и в такава форма.

Орехът е дърво, което с потребните си свойства и вкусни ядки, се отглежда съвсем на всички места. Расте свободно и в горите, и в дворовете и прави плътна сянка през лятото. Цветовете му в края на пролетта се употребяват за торене на ранните зелени салати, лятото се берат зелените, а наесен узрелите чета. Листата пък могат да се събират от началото на лятото до късна есен. Ореховите листа са наложителни за всяка домашна, естествена аптечка поради бързото си деяние при бактериалните инфекции и кожните възпаления.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР