Oраторството по площадите на България по време на протестите се

...
Oраторството по площадите на България по време на протестите се
Коментари Харесай

Гневът на гражданите в слогани и изображения

Oраторството по площадите на България по време на митингите се потвърждава като в действителност изобретателно, мъдро, пъстро и предизвикателно. Тревожни послания, които ни карат да избухнем в смях. Понякога до сълзи! Гражданите са освен на улицата, само че и на е-улицата (социалните медии), като директните политически послания се съчетават с виртуалната ободряваща изразителност на силата на митингите. Това е изразителност на знаещи, можещи и изобретателни хора. И даже някои от тях да нямат ясни политически послания, имат цивилен. Те ангажират, разсмиват, предизвикат. 



Протестите сега (които вероятно ще останат в историята като " тези от 2020 година " ), потвърждават това, което към този момент ни е познато от площадите през 2013 година, когато гражданското неодобрение беше синтезирано в играта на думи #ДАНСwithme. Че творчеството на протестиращите е обвързвано с сладкодумство – не единствено вербално, но и образно, теза застъпена от доста откриватели на митингите. 

Вече няма единствено " Смърт! ", " Оставка " и " Боклуци ", както и обичайни послания като  " Искам да пребивавам в България " и " Да върнем правораздаването на страната ", а участват все по-активно карикатурата, шаржът, иронията, играта на думи и облици, римите, перифразите на недомислени изявления на политици. 



Революцията по площадите се реализира точно посредством оригиналността – посредством посланията на отровни " емблематични марки " като Marshboiko  и Gesheff , които предизвестяват, че " Прокуратурата вреди съществено на вас и другите към вас " и " Властта му убива ". Снимката с двете млади момчета, които носят вдигнати " отровите " на властта, обиколи обществените медии.

Защото посланията на площадите имат доста по-продължителен живот след жълтите павета точно там – в Инстаграм, Туитър и Facebook, където асинхронната връзка се трансформира в синхронизирана.

По прилика на посланието на протестите в Съединени американски щати, които получиха невероятни размери след убийството на Джордж Флойд, се появи и едно приспособено локално обръщение – Bulgarian Lives Matter , което прави поръчка за значимостта на всеки един жител в родината ни. И то е на фона на трикольора, позорно свален в Росенец, само че гордо вдигнат по площадите. 



В обществените медии всеки може да бъде  " създател ", да изрази гражданска позиция, да избере дали да се ангажира с идея, с мнение, с обръщение. Все повече протестиращи заобикалят да възприемат себе си единствено като читатели и слушатели, а избират да са основатели – те описват посредством думи и фотоси, проучват, подписват петиции, пишат и популяризират отворени писма. И напълно разумно това ново държание във виртуалното пространство води до една изменена гражданска политическа изразителност, обвързвана с метапослания, препратки и надграждане на хрумвания и позиции. Тя е изразителност на интелигентните, на младите, на дейните. Единственият ѝ минус – може би неналичието на задоволителна политическа памет. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР