Опустошителното земетресение от 6 февруари, което разруши хиляди сгради в

...
Опустошителното земетресение от 6 февруари, което разруши хиляди сгради в
Коментари Харесай

Земетресението в Турция поднови споровете за безопасността на АЕЦ Аккую

Опустошителното земетресение от 6 февруари, което унищожи хиляди здания в доста региони на Турция и Сирия, възобнови полемиките за сигурността на атомната електроцентрала, която се построява на южния турски бряг на Средиземно море.

Информацията е на Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Атомната централа „ Аккую “ е ситуирана на 338 и на 394 км от епицентровете на двете мощни трусове на 6 февруари. Тя е проектирана да издържи на мощни земетресения и не е претърпяла никакви вреди от земетресението с магнитуд от 7,8 по Рихтер и от вторичните земетресения.

От Руската държавна компания „ Росатом “, която има водеща роля в плана, осведомят, че централата е проектирана: „ да издържи на рискови външни въздействия “ - на земетресение от девета степен. Вероятността от земетресение с подобен магнитуд в региона на „ Аккую “ „ е почти един път на 10 хиляди години “, са споделили от „ Росатом “ пред Асошиейтед прес след мощното земетресение от предходната седмица.

От турското министерство са уверили, че не плануват преразглеждане на плана. Според някои деятели обаче планът основава опасности.

Андрю Уитакър, учител по строително инженерство в университета в Бъфало, споделя, че това, че централата е ситуирана на западния завършек на Източноанадолския разлом, значи, че планът би трябвало да е бил очакван за обилни земетресения. Според него въпреки всичко би било рационално да се направи нова оценка на изчисленията за сеизмичния риск на цялата инфраструктура на района, в това число на централата. „ Няма причина за безпокойствие, само че постоянно има причина да бъдем деликатни “, споделя Уитакър.

Екоактивисти от Турция и остров Кипър, който е наоколо, още веднъж желаеха планът да бъде преустановен. Мотивът им е, че земетресението потвърждава огромния риск, който носи атомна централа наоколо до сеизмичен регион.

От Кипърската антиядрена платформа, която сплотява над 50 природозащитни групи и от двете страни на разделения остров, „ приканиха всички политически партии, научни и природозащитни организации да обединят напъните си и да окажат напън върху турското държавно управление да приключи проектите си за АЕЦ „ Аккую “.

Кипърският евродепутат Димитрис Пападакис попита Европейската комисия какви са непосредствените дейности, които ще предприеме за преустановяване на плана.

Според Световната нуклеарна асоциация пък атомните електроцентрали са проектирани да устоят на трусове и да се изключват безвредно при положение на мощни земетресения. Те акцентират, че към 20% от централите са ситуирани в зони със забележителна сеизмична интензивност. Аварията във „ Фукушима ” увеличи условията – тогава цунами повреди АЕЦ „ Даичи “ и докара до разтопяването на три реактора и освобождението на рискови дози радиация.

Според „ Росатом “ изследване на турската работа по изключителните обстановки демонстрира, че АЕЦ „ Аккую “, ситуирана на към 95 км от северния бряг на Кипър, се намира в зона от пета степен във връзка с сеизмичния риск, т.е. в един регион с най-висока сигурност в това отношение. Компанията акцентира, че реакторите ВВЕР-1200 дават отговор на условията на Международната организация за атомна сила (МААЕ), признати след повредата във Фукушима.

По информация на Асошиейтед прес възраженията против АЕЦ „ Аккую “ имат и политически измерения. Република Кипър упреква Турция, че се пробва да облекчи енергийната взаимозависимост на кипърските турци от приетото кипърско държавно управление, с цел да затвърди разделянето на острова. Според турските проекти кипърските турци ще се доставят с електрическа енергия от Турция посредством подводен кабел. Подводен тръбопровод към този момент доставя Северен Кипър с вода от Турция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР