Словения страда от най-големите си наводнения

...
Опустошителни наводнения, предизвикани от проливни дъждове, причиниха смъртта на най-малко
Коментари Харесай

Опустошителни наводнения, предизвикани от проливни дъждове, причиниха смъртта на най-малко трима души в Словения, като щетите се оценяват на 500 милиона евро (550 милиона долара).

Премиерът Робърт Голоб каза в събота, че наводненията в четвъртък и петък са били „най-голямото природно бедствие“ в историята на малката алпийска нация.

Голоб каза, че пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено силно, както и стотици домове и други сгради. Хиляди хора бяха принудени да евакуират домовете си и много от тях трябваше да бъдат спасени с хеликоптери или пожарникари в лодки.

Армията на Словения се присъедини към усилията за оказване на помощ, като войски достигат отсечени райони на север, за да помогнат.

Засегнати са две трети от територията на страната, където живеят два милиона души, каза премиерът.

Сред загиналите са двама холандски алпинисти в петък в планините близо до Кран, вероятно в резултат на удар от мълния, съобщи словенската информационна агенция STA, позовавайки се на полицията.

Също в петък една жена загина поради наводнение в град Камник, на 20 км (12,5 мили) северно от столицата Любляна, според доклада.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Словения в помощта на съюза. Щетите в Словения бяха „сърцераздирателни“, туитна тя.

В Дравоград, близо до границата с Австрия, 110 души, включително 30 туристи, трябваше да бъдат спасени след свлачище в събота.

Градът, който се намира при сливането на три реки – Драва, Мезе и Мислине, беше изложен на риск от ново свлачище.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР