Опустошеният от наводненията Върмонт чака действие от блокирания Конгрес

...
В малкото градче Джонсън, Върмонт, на няколко десетки мили южно
Коментари Харесай

В малкото градче Джонсън, Върмонт, на няколко десетки мили южно от границата с Канада, семейство все още живее в палатка пред повредената си мобилна къща.

Единственият хранителен пазар на километри е изкормен. Наводнената пощенска служба на САЩ пренасочи обслужването си към малък ван с тента на паркинг.

Градски служител каза пред CBS News, че градската пречиствателна станция за отпадъчни води и нейната помпена станция ще трябва да бъдат преместени, за да се предотврати друга провал и да продължи да обслужва 3000 жители на общността. Смята се, че струва 25 милиона долара.

порой от дъжд и катастрофално наводнение опустошиха Върмонт, като за два дни паднаха около два месеца дъжд. Спасени са над 100 души.

Извънредната ситуация и спасяването приключиха. Но щетите, възстановяването и усилията за възстановяване продължават. В някои случаи това е бавно в щат с по-малки градове, по-малки пътища, по-малко изпълнители и прекъсвания на веригата за доставки.

Какъв беше федералният отговор?

Може би не е изненада, това е делегацията на Конгреса от Върмонт, която издига предупредителни знамена, че федералното правителство изпитва недостиг на средства за спешни бедствия и рискува временно, но потенциално продължително прекъсване на федералния отговор на наводнението.< /p>

В писмо до Белия дом този месец двамата американски сенатори от Върмонт призоваха президента Байдън да поиска спешно финансиране от Конгреса, за да подпомогне скъпото и старателно възстановяване. В писмото се казва: „За да помогнем на фермерите, малкия бизнес и общностите в Нова Англия да се възстановят от наводненията през юли 2023 г., ви молим да включите помощ за Нова Англия във вашата заявка за допълнителни бюджетни кредити.“

Оттогава Белият дом поиска от Конгреса 12 милиарда долара за спешно финансиране при бедствия, за да подпомогне финансирането на федералните програми за възстановяване и да помогне на нарастващия брой щати и общности, които са пострадали от природни бедствия тази година. Но перспективите за финансирането са несигурни в един Конгрес, който е поляризиран, блокиран и непредвидим в способността си да одобрява официално нови разходи.

„Страхът, който всички имаме, е, че ще бъдем хванати в бръмча на политиката на затваряне“, каза сенатор Питър Уелч от Върмонт. „Това е много, много опасно за всички нас, чиито избиратели са засегнати от метеорологични явления.“

Конгресът вече наближава крайния срок 30 септември за одобряване на нови разходи за финансиране на цялото федерално правителство и предотвратяване затваряне на правителството. И Конгресът може да се сблъска с още по-кратък срок за одобряване на средствата за спешна помощ при бедствия, поискани от президента. С тясното мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и тясното мнозинство на демократите в Сената – и в резултат на грозен дебат за предотвратяване на криза с тавана на дълга по-рано тази година – перспективата за задънена улица нараства.

Може ли FEMA да покрие разходите?

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Деана Крисуел каза пред CBS News, че се очаква фондът за помощ при бедствия на агенцията да изчерпи средствата през септември, когато фискалната година приключва. Неуспехът на Конгреса да одобри нови разходи за попълване на средствата повишава риска FEMA да трябва да спре някои от своите дългосрочни програми за възстановяване и възстановяване в цялата страна, включително във Върмонт.

Бившият служител на FEMA Елизабет Цимерман каза че ако парите свършат, FEMA ще похарчи оставащите си средства за най-спешните и чувствителни към времето нужди. Цимерман каза пред CBS News, че „проектите за възстановяване от наскоро обявени бедствия, като силните бури във Върмонт, могат да бъдат задържани, докато не бъдат предоставени допълнителни средства.“

Какви са следващите стъпки на Конгреса?

Конгресът остава в лятната си ваканция до след Деня на труда. Говорител на Демократическата служба в Сената Дик Дърбин каза, че графикът за разглеждане на законопроекта за спешно финансиране при бедствия ще стане по-ясен след завръщането на сенаторите във Вашингтон през септември. Офисът на лидера на мнозинството в Камарата на представителите на САЩ не отговори на многобройни искания за коментар от CBS News относно времето за дебат по предложението.

Членовете на Конгреса от Върмонт започнаха да лобират пред своите колеги да подкрепят спешното финансиране .

„Нашата работа е да апелираме към нашите колеги“, каза представителят на Демократическата партия Бека Бейлант от Върмонт пред CBS News. „Този ​​път това е моят район. Следващият път ще бъде вашият район. Климатичните промени идват за вас. И вашите избиратели няма да избягат от него.“

Уелч каза, че води разговори със сенатори и от двете страни относно необходимостта от одобряване на финансирането.

Членовете на мощната делегация на Конгреса на Ню Йорк също помагат за защита на законодателството. Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър от Ню Йорк каза пред репортери миналата седмица: „Напълно подкрепям това и ще направя всичко възможно, за да бъде прието в Сената. Независимо дали става въпрос за ураган на юг или изток, наводнението в Средния запад, горския пожар на Запад, американците не могат да не отговорят на призива, когато нашите съграждани американци страдат от бедствие. Това винаги е било в тази страна година след година, десетилетие след десетилетие. И аз вярвам, че трябва да продължи и се надявам, че ще продължете."

"Някои хора току-що загубиха всичко"  

Докато Конгресът поднови дебата за разходите, ремонтните дейности продължават в северната част на щата Върмонт. Местните власти признават, че това ще бъде трудно.

„Имаме хора, които живеят в изкормени домове“, каза членът на борда на град Джонсън Бет Фой пред CBS News. „Но те все още живеят в тези домове.  Имаме хора без електричество. Имаме хора, които живеят с приятели, не непременно в града. Имаме хора, които използват пари, предоставени от Червения кръст и FEMA и други организации, за да живеят в хотели."

Няколко добри самаряни успяха да спасят книгите от градската библиотека на Джонсън, тъй като наводненията се повишиха по време на катастрофата и сградата беше изкормена.

Местните служители на Върмонт признават, че възстановяването ще бъде дълъг и вероятно ще изисква постоянна федерална подкрепа.

„Някои хора току-що загубиха всичко“, каза градският управител на Хардуик Дейвид Ъпсън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР