Опустошение, смърт и милиони избягали – след три месеца войната

...
Опустошение, смърт и милиони избягали – след три месеца войната
Коментари Харесай

Три месеца война в Украйна: Започва ли решаваща фаза на конфликта?


Опустошение, гибел и милиони избягали – след три месеца войната в Украйна навлиза в нова фаза - по-голямата част от сраженията се реалокираха на изток, помощта на Запада пораства, а нови страни обявиха готовността си да станат част от НАТО.

Само дипломацията може да постави завършек на войната, твърди украинският президент Зеленски макар спрените на този стадий договаряния.

" Победата ще бъде сложна, ще бъде кървава и в борба, само че краят ще пристигна с дипломация. Ние желаеме всичко да се върне както преди, само че Русия не желае това ", добави той.

Киев упорства за още интернационалните наказания против Русия и отхвърля всяка договорка с Москва, която би включвала подчинение на територии.

" Всяка отстъпка пред Руската федерация неотложно би довела до ескалация на войната. Така че войната няма да спре. След известно време руснаците ще струпат оръжия, жива мощ и ще стартират нова атака, още по-кървава и огромна, като вземат поради всички свои неточности ", съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

След седмици на интензивни боеве източният район Донбас е изцяло погубен, споделя Украйна. В Харков украинските сили са спрели нападенията на Русия и са напреднали към границата.

Всеки ден стотици или даже хиляди хора се пробват да избягат от окупирания от Русия Херсон в Южна Украйна.

След близо тримесечна блокада пристанищния град Мариупол също падна в ръцете на съветските сили. Градът беше сцена на едни от най-интензивните борби и се трансформира в знак на украинската опозиция. Сега Мариупол е изцяло опустошен, а цивилните жертви може да се окажат над 20 000.

" Територията на металургичния комбинат " Азовстал " в Мариупол, която от 21 април беше блокирана от бойци от нацисткото формирование " Азов ", е изцяло освободена ", съобщи представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Съединени американски щати отпуснаха нови 40 милиарда $ помощ за Украйна. В отговор Москва забрани на президента Байдън, държавния секретар, шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ и други над 900 американци да влизат в Русия.

Хронологията на събитията

Минутим откакто на 24 февруари Путин афишира решението си за начало на " военна интервенция " в Украйна, идват първите известия за детонации в Киев, Одеса, Харков и Донбас. На идващия ден детонации има и в Киев. Руски елементи се пробват да обкръжат украинската столица.

На 26 февруари Руското министерство на защитата декларира, че е превзет Мелитопол. Ден по-късно съветски бойци и бронирана техника влизат в североизточния град Харков – вторият по величина в страната. На 2 март идват известията, че съветските войски са завладяли Херсон. Към края на март Чернигов е обсаден.

В средата на април Русия твърди, че е поела контрола над обсадения и съвсем изцяло опустошен пристанищен град Мариупол. На 2 април съветските елементи са изтласкани от Киевска област. Изтласкани са и от Черниговска област. А на 20 април Зеленски афишира, че 934 обитаеми места са освободени от съветските сили.

Актуалната обстановка

Руските сили не престават бавното си нахлуване в източната част на страната, откакто използваха тежка огнева мощност, с цел да отслабят защитата на Украйна.

Бомбардировките в Донбас се ускоряват. Изтеглените от Харков съветски военни са преместени в Донецк. Русия се готви атака за завладяване на основния град Северодонецк. Продължава и скупчването на съветски военноморски сили към Змийския остров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР