Оптимизъм в свиването на бюджетния дефицит до 3% видяха партиите

...
Оптимизъм в свиването на бюджетния дефицит до 3% видяха партиите
Коментари Харесай

Политическите реакции за бюджета: Оптимизъм за дефицита, притеснения за дивидентите

Оптимизъм в свиването на бюджетния недостиг до 3% видяха партиите в показания бюджет. Парламентарно показаните сили обаче желаят от финансовото министерство да показа по-пълни параметри на държавната финансова рамка. Притесненията им са свързани с въвеждането на мярката за 100% дял.

Положителен знак е заложеният бюджетен недостиг от 3% в проектозакона, считат сътрудниците на кабинета от ГЕРБ, само че чакат по-подробна информация за макрорамката.

" Нашият главен приоритет е участието на България в еврозоната, няма по какъв начин да влезем час по-скоро, в случай че не покрием критериите за това. Един от тях е бюджет с недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт, и надлежно инфлация, в границите на параметрите, избрани от Европейска комисия. Така че оценяваме устрема на МФ да реализират бюджет с недостиг до 3%, само че всичко е доста условно ", разяснява Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

От " Продължаваме промяната " - " Демократична България " са удовлетворени от чутото.

" Също по този начин се работи по бюджета за 2024 година и по този начин би трябвало да бъде, двата бюджета да се случат дружно. Няма да има нарастване на налозите, хората ще си получат нарастването на пенсиите, което е дадено - 12% от 1 юли, в този момент остава дебатът в зала, който ще реши по какъв начин ще наподобява бюджетът дефинитивно, тъй като там са същинските опасности ", уточни Мартин Димитров от ПП-ДБ.

" Възраждане " не схващат за какво не се показват съответни параметри. От Българска социалистическа партия видяха положителни и неприятни вести в показаните общи параметри, а от Движение за права и свободи считат, че разковничето е в това по какъв начин ще се изпълнят свитите заложени разноски. Такова терзание показаха и от " ИТН ".

Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ": Много ми е забавно да схвана по какъв начин тъкмо ще се реализира тази цел дефицитът да бъде три %, с изключение на с големи бюджетни орязвания, които могат да се случат, само че по два метода - или с орязвания на раздутия щат на държавната администрация, в това число и министерствата, или орязване на финансовата стратегия.

Румен Гечев, Българска социалистическа партия: Добрите вести са, че се резервира дефицитът от мечтаното число, вълшебен - 3% и 2.5% касов недостиг. Лошите вести обаче са, че това е бюджет на стягане на коланите. И това се разминава освен с политиката на Българска социалистическа партия, само че и с това, което прави Европейски Съюз.

Петър Чобанов, Движение за права и свободи: Могат да зародят въпроси и опасности по осъществяването на някои от числата, само че като забележим бюджета в цялост, ще вземем отношение, все още към момента е рано.

Пламен Данаилов, Има Такъв Народ: Капиталовите разноски вършат нашия живот по-добър. Ние всички желаеме да пътуваме по по-хубави пътища, да има детски лечебни заведения, да има пари за учебни заведения, за университети, за общини, тъй че дано забележим детайлите тъкмо в какво ще се реже, само че това като цяло не е добра мярка.

Депутатите имат терзания и по какъв начин 100-процентовият дял ще се отрази на държавните енергийни сдружения, въпреки че съгласно ПП-ДБ това е естествен ход.

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС: Основната част от този 100-процентов дял от държавните предприятия е 100% дял от държавните предприятия в енергетиката. Всичко това няма по какъв начин да не се отрази на държавните сдружения в енергетиката и то в отрицателна посока. Има доста въпроси, които би трябвало да бъдат решени от това какъв дял ще бъде заплатен, зависи до каква степен платежоспособна ще бъде българската държавна енергетика, какви вложения ще прави в идващите години.

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Дивидент се изплаща след всевъзможни приспадания на амортизации и капиталови стратегии. Което и да е сдружение си е възнамерявало да си построи някоя мощ, да рехабилитира друга и всяко друго, което е включено в капиталовата стратегия, ще бъде изпълнено и по никакъв метод взимането на дял няма да наруши активността им.

Мартин Димитров, ПП-ДБ: В своите финансови доклади тези сдружения имат ресурси, това са суми от предходната година, тъй че в тази посока нямам опасения.

Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ": Ще им напомня, че има и частни като " Марица Изток 1 " и " Марица Изток 3 ", за които никой не приказва.

Според депутатите срокът бюджетът да бъде признат за месец е изцяло изпълним.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР