Определянето на защитените зони по Натура 2000 в България се

...
Определянето на защитените зони по Натура 2000 в България се
Коментари Харесай

Зонирането по "Натура" се прави от цялата научна общност на България, одобрява се и от Брюксел, припомни Джевдет Чакъров

Определянето на предпазените зони по " Натура 2000 " в България се прави от цялата научна общественост в страната и се базира на две европейски наставления. Списъкът със зоните се утвърждава от специалисти в Брюксел. Това кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се дефинира с решение на Националния съвет за биологично многообразие – орган на Министерство на околната среда и водите.

С припомнянето на тези процедурни обстоятелства някогашният министър на околната среда и сегашен народен представител от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров отговори на обвиняванията против него на прокуратурата по случая " Калиакра " пред БНР. В понеделник държавното обвиняване трансферира отговорността за абсурда към Калиакра към депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров. Като министър на околната среда и водите през 2007 година той е издал заповед за определянето на площта на понто-сарматските степи. Според Върховната административна прокуратура тази повърхност е по-голяма от действително заеманата от тези степи. След това избраната от Чакъров територия е влезнала и под отбраната на мрежата " Натура 2000 ". Сегашният екоминистър Нено Димов също упрекна тогавашните упpавляващи от Тройната коалиция, които по думите му са заложили в предпазената зона " Комплекс Калиакра " през 2006-2007 година бомба със закъснител.

С днешна дата Чакъров изясни каква е процедурата за зониране по мрежата " Натура 2000 " – главен инструмент на Европейски Съюз за запазване на околната среда в страните-членки.

Защитените зони по " Натура 2000 " са избрани и в съответния случай с Калиакра въз основата на две наставления на Брюксел – едната Директива е за местообитанията, другата е Директива за птиците.

Защитените зони са били направени от цялата научна общественост в България, както и от неправителствени организации. " Като обсег и отбрана на типовете се базират само на научни причини. Никога не е имало политически напън или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, откакто един път бяха направени предложенията за заповедите и по двете наставления, те бяха наново напълно верифицирани от теоретичен колектив от Българска академия на науките, " съобщи Чакъров.

Той напомни, че съгласно Закона за биологичното многообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се дефинира с решение на Националния съвет за биологично многообразие, който е орган на Министерство на околната среда и водите.

Списъкът със зоните и документите за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се утвърждава от специалисти.

Джевдет Чакъров разяснява и обвиняването на сегашния екоминистър Нено Димов че протичащото в Калиакра е бомба, заложена от тогавашното държавно управление: " В тази процедура по зониране аз съм изпълнявал своите отговорности като министър, който и да е било министър в този интервал би следвало да извърши тази активност по този метод, спазвайки закона и да ползва процедурите такива, каквито са за всички страни-членки на Европейския съюз. "

Аз няма да разясня нищо и няма да разясня работата на всеки, апелът ми е всеки да Бившият министър моли за повече осведоменост и уточнения за всички заинтригувани страни. Според него, плановете като тези за ветрогенереторите и голф игрището би трябвало да бъдат тествани: " Нека всички планове, които са били позволени, да бъдат тествани. Да бъдат тествани от способените органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един индивид, който носи отговорност, в действителност да си носи отговорността. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР