Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече,

...
Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече,
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за компенсации за потребителите на газ и за отопляващите се на дърва и пелети

Определено сложна ще бъде зимата за доста хора, още повече, че линията на беднотия към момента не е задоволително висока. Другата година ще бъде 504 лева, само че аз съм съгласна със синдикатите, че тя не е задоволителна, тъй като не отразява дребната потребителска кошница. Това съобщи в ефира на омбудсманът Диана Ковачева.

" Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на беднотия, по тази причина се обърнах към министъра на труда с рекомендация още преди края на тази година линията на беднотия да стане 504 лева ", сподели тя.

По думите ѝ компликации ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на обществени помощи.

" Те са обвързани с един обезпечен най-малък приход, който е 75 лева Той е толкоз неуместен и изпразнен от наличие и хората няма по какъв начин да се оправят. Социалните помощи също би трябвало да бъдат обвързани с линията на беднотия ", разяснява Ковачева.

Тя дефинира като победа коригирането на сметките от " Топлофикация София " поради неверно начисления Данък добавена стойност.

" Народното събрание одобри промени, тъй че за клиентите на топлофикациите Данък добавена стойност да е 9, а не 20%. Проследих по какъв начин ще се ползва тази мярка и за жалост открих, че " Топлофикация София " в нарушаване на закона събира 20% Данък добавена стойност. Бих предпочела да си го представям като неточност, макар че съм сюрпризирана, тъй като за всеки правист е ясно, че данъчните закони постоянно се ползват единствено отсега нататък и са доста консервативни. След като сезирах Национална агенция за приходите и Министерството на финансите, те реагираха неотложно, още на идващия ден и се очакваше доста бързо " Топлофикация " да стартира да връща тези пари на хората. За страдание те се забавиха и трябваше да пиша повторно. Всички клиенти на " Топлофикация София ", получили фактури след 9 юли, ще би трябвало да получат нови. Вече платилите би трябвало да внимават да не платят повторно - в техните сметки би трябвало да е написано какво би трябвало да им се върне. Тези, които са изчакали, би трябвало да ревизират дали сумата фактически е поправена ", посъветва омбудсманът..

" Хаосът е голям, само че се веселя, че беше позволен в интерес на хората, тъй като 3 милиона лв. не е по никакъв начин дребна и пренебрежима сума ", разяснява Диана Ковачева.

Омбудсманът се разгласи за наложителни обезщетения за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. Ковачева сподели данни, съгласно които цените на дървата за огрев и пелетите са скочили над 69%, в пъти повече от годишната инфлация. Заради това е сезирала Комисията за защита на конкуренцията.

" Те би трябвало да отговорят за какво при изискване, че няма свито даване и наличност на дърва за огрев, доставките са лимитирани и цените порастват. Дали има картел може да каже единствено Комисия за защита на конкуренцията ", съобщи тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР