Определена категория служители в някои от държавите от ЕС ще

...
Определена категория служители в някои от държавите от ЕС ще
Коментари Харесай

Ще стане ли ваксинирането задължително в ЕС

Определена категория чиновници в някои от страните от Европейски Съюз ще бъдат задължени да се имунизират против ковид. Как се отнасят към вероятността за наложителната имунизация другите страни в Европа и има ли настояща правна база за сходно условие, споделя „ Дойче веле”.

Франция: Макрон прикани сънародниците си да се имунизират

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон направи на 12 юли телевизионно послание към нацията, което събра повече фенове от финала на Европейското състезание по футбол. В него той добави спомагателен подтик на имунизационната акция в страната. Предложените от него ограничения засягат медицинските служащи: в случай че чиновниците в лечебни заведения и в домове за възрастни не се имунизират до септември, рискуват да изгубят работата си. Освен това президентът изброи и въвеждането на ограничавания за неимунизираните.

Френските управляващи реагират на разпространяването на по-заразния вариант Делта с апел за наложителна имунизация. До момента напълно неимунизирани във Франция са към 39% от жителите на страната.

След изказването на Макрон съвсем 1 милион французи се записаха за имунизиране. Според данните на уеб страницата Doctolib, това са най-вече младежи на възраст до 35 години.

На 14 юли 19 000 души в цялата страна излязоха по улиците в символ на митинг против оповестените от президента Еманюел Макрон ограничения, задължаващи здравните служащи да се имунизират и да бъде въведена здравна карта за ваксина за множеството публични места. Полицията в Париж употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите.

Германия: Няма да има наложителна имунизация

Изявление на Ангела Меркел по отношение на пандемията от ковид.

Малко откакто бе обявено за въвеждането на наложителна имунизация в други страни, управляващите в Германия дадоха ясно да се разбере, че са на противоположна позиция и не имат намерение да принуждават сънародниците си да се имунизират срещу своята воля. Канцлерът Ангела Меркел разгласи това решение на 14 юли в несвойствен за нея корав звук: „ Не считаме да вървим по оферти от Франция път. Ние към този момент декларирахме, че наложителна имунизация няма да има”, сподели тя.

Изявлението на Меркел надали ще провокира сериозен публичен отзив – при цялото предпочитание на управляващите да проведат в Германия всеобща наложителна имунизация, това наподобява нереалистично. Правото на физическа цялост на жителите е обезпечено от конституцията на Германия. Естествено, има изключения, при постъпване в детска градина или на учебно заведение децата би трябвало да се имунизират против дребна шарка. Такава ваксина се изисква и от чиновниците в публичните и медицинските институции, в това число за възпитатели и учители. Търсещите леговище и бежанците също са задължени да си създадат тази ваксина не по-късно от месец след настаняването си в общежитие.

Англия: Карантинните ограничавания отпадат изцяло от 19 юли

Участието на националния тим на Англия на Европейското състезание по футбол провокира екстаз измежду хиляди футболни почитатели. А тълпата от фенове на стадион „ Уембли” без защитни маски и без съблюдаване даже на минимална отдалеченост провокира рецензии в целия свят.

Премиерът Борис Джонсън прикани сънародниците си да бъдат деликатни. Няколко седмици по-рано държавното управление разгласи наложителна имунизация за чиновниците в домовете за възрастни. Това условие важи за фризьорите и другите заети в региона на услугите, както и за доброволците в публичния бранш. В същото време английският министър председател, под натиска на публичното мнение афишира едно по едно намаляване на рестриктивните мерки. Според проектите от 19 юли те ще бъдат анулирани изцяло.

Гърция: Броят на инфектираните се усилва

Гръцкото държавно управление се пробва да поеме контрола над пандемията в страната благодарение на твърди изказвания и решения.

„ Не имаме намерение още веднъж да затваряме цялата страна поради отношението на някои хора към ваксинирането”, съобщи министър-председателят Кириакос Мицотакис при започване на седмицата. Скоро жителите на страната ще имат право да посещават закритите пространства в заведения за хранене и културни институции единствено при съществуването на документ за имунизация.

Медицинските служащи и чиновниците в домовете за възрастни също са длъжни да се имунизират, в противоположен случай ще бъдат отстранени от работа.

Според специалистите една от главните аргументи за нараствания брой на инфектираните е обновеният в страната клубен живот и нощните купони на младите. Отчитайки нестабилното положение на гръцката здравна система, предстоящо гръцките управляващи бият паника.

В Атина към 5 хиляди души – съперници на насилствената имунизация, излязоха в сряда да стачкуват против оповестената от държавното управление идна наложителна имунизация за избрана категория чиновници. Те издигнаха плакати с надписи „ Свобода! “, „ Без изнудване! “, „ Без тероризъм! “, икони, кръстове, развяваха гръцки флагове и скандираха лозунги против имунизацията.

Чехия: Задължителната имунизация е въпрос на време

В Чехия всички деца би трябвало да бъдат имунизирани против 9 заразни болести, в това число дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит В, морбили, рубеола и паротит. Без тях децата не могат да бъдат признати в нито една детска градина или учебно заведение, а родителите на неимунизираните деца биват глобявани.

В страната не се води обществен спор по този въпрос. Може би това се дължи и на обстоятелството, че напролет твърдата линия на чешкото държавно управление беше подкрепена от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). В решението на съда се показва, че чешката здравна политика „ във всеки смисъл “ е в полза на децата.

Предвид позицията на чешките управляващи е изцяло допустимо коронавирусната ваксина също да стане част от наложителната стратегия за имунизация. Според института "Роберт Кох " броят на чешките поданици, изцяло имунизирани против COVID-19, е единствено 36%, което спрямо други страни от Европейски Съюз е релативно ниско.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР