Оправданият от Международния наказателен съд бивш вицепрезидент на Демократична република

...
Оправданият от Международния наказателен съд бивш вицепрезидент на Демократична република
Коментари Харесай

Оправданият Жан-Пиер Бемба иска 68 млн. долара обезщетение

Оправданият от Международния углавен съд някогашен вицепрезидент на Демократична република Конго Жан-Пиер Бемба желае 68 милиона $ обезщетение, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Срещу Бемба, който бе арестуван от съда за цяло десетилетие, бяха повдигнати обвинявания за осъществени закононарушения против човечеството.

" Целта на настояването е опит да бъдат обезщетени част от вредите, породени на Бемба и фамилията му в резултат на ареста, задържането му и последващите дейности на съда и на някои забъркани в процеса страни ", съобщи юристът на Бемба Петер Хайнес.

" Жан-Пиер Бемба загуби 10 години от живота си. Ясно е, че съдът не може да му върне назад тези години. Единственото решение е да му бъде присъдено финансово обезщетение ", сподели Хайнес.

Срещу Жан-Пиер Бемба, някогашен предприемач, станал след това боен пълководец и вицепрезидент на ДР Конго, бяха повдигнати обвинявания, че е виновен за осъществени от милициите му убийства, изнасилвания и грабежи в Централноафриканската република в интервала сред октомври 2002 година и март 2003 година

Той бе задържан през 2008 година по заповед на Международния углавен съд, който през 2016 година в процеса на първа инстанция го осъди на 18 години затвор. В рамките на процеса на втора инстанция обаче МНС на 8 юни предходната година оправда Бемба по всички обвинявания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР