Опозиция и мнозинство се скараха откъде ще дойдат парите за

...
Опозиция и мнозинство се скараха откъде ще дойдат парите за
Коментари Харесай

Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците от Украйна

Опозиция и болшинство се скараха от кое място ще дойдат парите за вноските

Лицата със статут на краткотрайна протекция ще имат цялостно здравно обезпечаване у нас, гласоподава Народното събрание, който приема на второ четене ремонти в Закона за здравното обезпечаване. Депутатите от опозицията и болшинството обаче дълго спориха кой ще покрие вноските им в Здравната каса, написа.

Част от парите ще дойдат от неизползвани средства от предходни европейски стратегии, които ще бъдат пренасочени. Възможности за финансиране би трябвало да се търсят и по линия на инструментите на Европейски Съюз за сметка приоритизиране на разноските. Акт на Министерски съвет обаче ще дефинира след това от кое място ще идва финансирането - дали от бюджета, дали от евросредства или от предстоящите пари, които Европейски Съюз ще отпуска за украинските бежанци на страните, които са ги приютили.

"Има доста незнайни - какъв брой бежанци ще пожелаят краткотрайна протекция, каква част ще решат да употребяват нашата здравна система, това изисква да имаме динамичен механизъм за взимане на решения ", призна ръководителят на здравната комисия Антон Тонев, откакто народните представители от опозицията го засипаха с въпроси от кое място ще дойдат парите.

"Кажете от кое място ще ги вземем тези пари, с цел да ги дадем на бежанците? ", попита доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Той подлага на критика закона, че в него е записано само "източник на финансиране ", без да се показва кой ще бъде той. Депутатът от Движение за права и свободи подсети още, че с цел да се трансферират парите от бюджета към този на НЗОК, ще би трябвало последният да се актуализира също.

Елена Гунчева от "Възраждане " поддържа позицията на доктор Адемов и подсети, че по този начин се дискриминират българските жители, които нямат пари за здравното си обезпечаване. Гунчева уточни, че стотици хиляди българи си доплащат за лекуване, а доста деца не могат да се оперират в чужбина, тъй като родителите им не могат да съберат нужните средства.

"От опцията ще се възползват най-много майки с деца, избягали от войната ", отвърна Искрен Митев от "Продължаваме Промяната ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР