Опозиционният лидер Шейх Али Салман в Бхарейн получава доживотна присъда

...
Опозиционният лидер Шейх Али Салман в Бхарейн получава доживотна присъда
Коментари Харесай

Бахрейн осъди опозиционен лидер на доживотен затвор

Опозиционният водач Шейх Али Салман в Бхарейн получава доживотна присъда откакто апелативният съд го признава за отговорен за шпионаж в интерес на Катар. Решението идва единствено месеци откакто Върховният съд на Бахрейн на първа инстанция оправдава Салман по обвиняване в " съучастие " с конкурентната страна, оповестява " Ройтерс ".

" Тази присъда... показва безмилостните и противозаконни старания на управляващите в Бахрейн да заглушат всяка форма на противоречие. Шейх Али Салман е пандизчия, арестуван единствено за спокойно практикуване на правото си на независимост на изложение ", разяснява шефът на " Амнести " в Близкия изток и Северна Африка Хеба Мораеф.

Али Салман, който ръководеше към този момент неразрешеното придвижване " Ал Вефак ", е упрекнат в скрит план с Катар, че ще предприеме антиправителствени безредици през 2011 година, дружно с опозиционните водачи Хасан Султан и Али ал Асуад, които също получават доживотни присъди.

Прокурорът на Бахрейн разяснява, че тримата мъже са арестувани поради " актове на неприязън " против Бахрейн и " споделят с катарски чиновници... с цел да смъкват конституционния ред ", оповестява AFP.

Обвиненията, които датират от седем години, се появяват предходната година - откакто Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет прекъснаха връзките си с Катар.

Съюзниците упрекнаха емирството, че поддържа терористичните групи и че е прекомерно близко с Иран - изказванията, които емирството отхвърли. По това време " Вефак " изяснява, че обвиняванията са опит на държавното управление на Бахрейн да унищожи придвижването и да удължи пандиза за водача, който е арестуван от 2015 година

Демонстрантите - основно ръководени от шиитската общественост - излязоха на улиците през февруари 2011 година, настоявайки за повече народна власт като част от продемократичните безредици в арабския свят.

Но кралското семейство Ал Халифа, което държи по-голямата част от политическите и военните постове, съумя да потуши митингите благодарение на прилежащите страни, най-много на Саудитска Арабия.

Размириците доведоха до гибелта на минимум 30 цивилни и пет служители на реда. Оттогава, управляваният от сунитите Бахрейн е в непрекъснати безредици. В отговор Бахрейн забрани опозиционните групи и стотици държавни критици са арестувани в пандиза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР