“Опитваме се да събудимпозадрямалото ни общество. Истината е, че аз

...
“Опитваме се да събудимпозадрямалото ни общество. Истината е, че аз
Коментари Харесай

Левена Лазарова пред Дарик: Голям проблем е, че домашното насилие започна да се приема за нещо нормално

“Опитваме се да събудимпозадрямалото ни общество. Истината е, че аз не бих упреквала обществото и неговите членове за неналичието на задоволително сензитивност по доста тематики, тъй като прекомерно доста станаха те, за които би трябвало да се тормозим и тревожим. За кое по напред, както се споделя. От друга страна има тематики, които някак си не могат да останат без нашето внимание и съпричастност. Домашното принуждение е една от тях ”, изясни гостенката Левена Лазарова за устрема, аргументите и потребността от интензивност и будителство в обществото.

“Смятам, че има един доста сериозен опит за сатанизиране на неправителствените организации. Този опит върви много целеустремено от избрани политически сили. Това е доста рисков развой. Един прекрасен баланс сред държавния и гражданския бранш обезпечава едно крепко е свястно общество. При неналичието на задоволително доверие на хората [към организациите], които точно по някакъв метод компенсират неналичието на съответна държавна политикаи оказват помощ в избрани области, нещата стават страшни ”, изясни Лазарова и даде образец точно в направлението с домашното принуждение, където неправителственият бранш интензивно компенсира дефицити в държавната поддръжка към жертвите.

“Има големи дефицити в нашето законодателство сега в това отношение. Сега има огромна светлина в тунела, тъй като чакаме промени в закона. Надяваме се това Народно заседание да има задоволително дълъг живот, с цел да одобри закони, които към този момент са извънредно значими и незабавни ”, изясни Лазарова и добави, че подобен закон е Закона за домашното принуждение.

“Страхът е доста сериозен фактор, изключително когато става въпрос за хора, които живеят в едно семейство и под един покрив. Много са факторите там. Първи - физическият боязън за живота. Второ - огромна част от хората в риск имат извънредно сериозна икономическа взаимозависимост от насилника си ”, съобщи гостенката и разказа хипотетична обстановка с жена с малко дете на ръце, която е по майчинство или пък не работи.

“Най-голямата причина е в това, че ние тези неща започнахме да ги одобряваме за естествени. Под претекст, че това е в фамилията и че то е някаква предпазена зона, в която страната няма работа. Тя по принцип няма работа там, обаче в случай че става въпрос за принуждение, за лишаване на живот и тн., съжаляваме, обаче страната има място там ”, съобщи Лазарова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР