Опитите на САЩ да нарушат суверенитета на Иран чрез протестите,

...
Опитите на САЩ да нарушат суверенитета на Иран чрез протестите,
Коментари Харесай

Техеран: САЩ се възползват от протестите, за да подкопаят суверенитета на Иран

Опитите на Съединени американски щати да нарушат суверенитета на Иран посредством митингите, провокирани от гибелта на жена в полицейски арест, няма да останат без отговор. Това съобщи иранското външно министерство, представено от " Ройтерс ".

Изявлението идва на фона на най-големите безредици в страната от 2019 година насам, които не демонстрират признаци на затихване.

, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло.

Случаят беше остро наказан от интернационалната общественост.
 50 починали при митингите в Иран
50 починали при митингите в Иран

Демонстрации в поддръжка на младата жена се организираха в редица страни

Иран съобщи, че Съединени американски щати поддържат протестиращите и се стремят да дестабилизират страната.

Вашингтон от много време се пробва да отслаби стабилността и сигурността на Иран, въпреки и без триумф, посочи представителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той упрекна водачите на Съединени американски щати и някои европейски страни, че са злоупотребили с трагичния случай, подкрепяйки " размирниците " , и са пренебрегнали " наличието на милиони хора по улиците и площадите на страната в поддръжка на системата ".

Антиправителствените митинги са най-големите, обхванали страната след демонстрациите против цените на горивата през 2019 година, когато 1500 души бяха убити при репресии против протестиращите - най-кървавата развръзка на публични безредици в историята на Иран.

Техеран упрекна въоръжени ирански кюрдски дисиденти за присъединяване в продължаващите вълнения в страната, изключително в северозападната част, където живеят множеството от близо 10-те милиона ирански кюрди.
 Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори
Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори

Вълна от митинги обхвана страната след гибелта на млада жена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР