Опитите на Русия да намали зависимостта на експорта си от

...
Опитите на Русия да намали зависимостта на експорта си от
Коментари Харесай

Русия обмисля да изнася енергийни продукти в евро и рубли

Опитите на Русия да понижи зависимостта на експорта си от щатския $ не престават, като по-рано тази седмица висши служители в страната са показали, че се вършат проекти износа на енергийни артикули да се търгуват в рубли или евро. " Имаме доста добра валута, която е постоянна ", коментирал е министърът на стопанската система на страната Максим Орешкин, представен от Financial Times. " Защо да не я използваме за световни транзакции? Бихме желали продажбите на нефт и газ да се правят в рубли в някакъв миг. "

Към момента, макар че единствено 5% от външната търговия на страната е ориентирана към Съединени американски щати, повече от 50% от износа на Федерацията, който възлиза на 687,5 милиарда $ годишно, е деноминиран в щатски долари, сочат калкулации на Bloomberg.

Но глобите, които Вашингтон постанова над Русия, непрекъснато утежняват способността ѝ да търгува с външните си контрагенти, защото те би трябвало да ревизират в Съединени американски щати дали транзакциите им са разрешени. Но съгласно министъра на стопанската система продан в рубли е изцяло вероятен. " Русия ще може да продава енергийния си експорт в локална валута, поради известността на държавните ни скъпи бумаги измежду интернационалните вложители, които държат 29% от външния ни дълг в рубли ", споделя Орешкин пред Reuters. " Въпросът тук е да няма прекомерно високи цени от сходно деяние, само че в случай че цялостната финансова инфраструктура е основана и първичните разноски са доста ниски, тогава за какво не? "

След две талази на наказания през 2014 и 2016 година, които бяха свързани с нашествието на Русия в Крим и хипотетичната интервенция на страната в изборите в Съединени американски щати, неотдавна Вашингтон забрани на американските банки да купуват облигации в евро непосредствено от Русия. В отговор на това от съветското финансово министерство показаха, че ще се извърнат за финансиране към пазарите в Азия и Европа.

Въпреки че няма да могат да спрат да търгуват в долари напълно, изключително що се отнася до износа на нефт, желанието на Путин е да загърби $, а тази наклонност продължава да се реализира поради бързото възстановяване на финансовата инфраструктура за продан в други валути. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР