Опитите на Община Пловдив да изгради електронно-билетна система за градския

...
Опитите на Община Пловдив да изгради електронно-билетна система за градския
Коментари Харесай

Пак провал с електронно-билетната система в Пловдив! ВАС отмени поръчката за 12 млн. лева

Опитите на Община Пловдив да построи електронно-билетна система за градския превоз още веднъж се провалиха. Въпреки че преди по-малко от месец градските управляващи избраха реализатор в лицето „ Тикси ” АД за надграждането на системата за градския превоз и Синя зона, Върховният административен съд анулира цялата поръчка.
Прочетете още
С решение от преди 2 дни висшите магистрати анулират решението на Комисия за защита на конкуренцията, както и цялата поръчка поради критериите, заложени в нея.

Жалбите в Комисия за защита на конкуренцията по изискванията на поръчките бяха от " Телелинк Бизнес Сървисис "   и ЮПАСС, които обаче бяха отхвърлени. След това първата компания е обжалвала решението на Комисия за защита на конкуренцията във Върховен административен съд, които са отсъдили в тяхна изгода.

Производството е поради това, че с изискванията си Община Пловдив е лимитирала едвам до няколко компании в България опциите за присъединяване.  Едно от изискванията, които от Върховен административен съд са сметнали за дискриминационно е, че компанията би трябвало да е осъществили най-малко една активност по доставка и внедряване на централизирана система за електронно таксуване на пасажери в транспортни средства на публичен превоз, която да е внедрена в ай- малко 350 транспортни средства, опериращи на територията на една административна единица – град или община.

Според Върховен административен съд при съществуването на 285 рейса от транспортната скица на града, на никое място не стимулирано за какво е сложено цифрата 350.

По същият метод съдът не е приел изискванията за  най-малко 300 000 микроразплащания средномесечно, както и условието компанията средномесечно да е осъществила минимум 70 000 продажби на транспортни документи посредством непосредствено таксуване от дебитни карти и мобилни телефони.

Така Община Пловдив би трябвало да приключи поръчката и да разгласи нова, която да тръгне изначало. Въпреки уверенията на зам.-кмета по превоз Тодор Чонов, че новата система може да проработи още тази година, тези шансове фрапантно понижават.

Новата поръчка с изменените условия може да започва най-рано през март, а сигурно до лятото няма да има определен реализатор.

Офертата на „ Тикси ”, с която Община Пловдив трябваше да подписа контракт:

Какво ще съставлява системата, която би трябвало да бъде построена?

Системата за таксуване в градския превоз ще бъде напълно нова. Старите монетници и автомати, завещани от „ Индра ” ще отидат за брак, като във всеки от 285-те рейса ще се инсталират три устройства – принтер за билети, както и по един валидатор, който ще е за сим карти, банкови карти и мобилни телефони.

За разлика от София и Варна, системата в Пловдив няма да разрешава пасажерите сами да си купуват билети от рейса. Това ще го прави водачът, който ще издава билети на „ нередовно ползващите градски превоз ”, както е записано в техническата спецификация.

Идеята на градските управляващи е главният способ за пътуването в рейсовете да бъдат смарт карти, които да имат всички пасажери. Те ще се изкарват обаче едвам на 10 места, защото толкоз ще са устройствата за зареждането на смарт картите.  

Трябва да има билети за интервал от време – час, ден и даже седмичен билет.  

Също по този начин би трябвало и мобилно приложение, посредством което да зареждаме виртуални карти за градския превоз, с които да пътуваме.

Освен билети за градския превози и поемането на есемес паркирането, новата система  ще свърже двата модула. Трябва да има  постигане на опция за комбинирано потребление на услугите за паркиране и пътешестване („ park-and-ride “).  Това значи да можем да си платим за паркиране и в същото време с този документ да пътуваме в градския превоз.  Плащането на паркирането също ще мине онлайн посредством приложение и безконтактни способи.  Системата ще би трябвало да демонстрира и свободните места в Синя зона и паркингите, както и да обособи модули за местодомуване на МПС в обсега.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР