Опитите на британският премиер Тереза Мей да запази в тайна

...
Опитите на британският премиер Тереза Мей да запази в тайна
Коментари Харесай

Редактиран доклад за Брекзит предизвика конфронтация в британския парламент

Опитите на английският министър председател Тереза Мей да резервира в загадка проектите си за Брекзита провокираха нова борба в английския парламент - парламентаристи я разкритикуваха, че не е показала в цялостния им тип всички оценки за икономическите последствия от излизането на Англия от Европейския съюз, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството даде обещание да показа над 50 изследвания за това по какъв начин Брекзитът ще засегне другите стопански браншове, само че през вчерашния ден законодателите получиха отчет от към 850 страници, в който цели пасажи бяха съкратени, защото съгласно министрите съдържали комерсиална и поверителна информация.

Законодателите упрекнаха държавното управление, че жестоко е пренебрегнало демократично определения парламент.

" Това не е игра. Това са най-важните решения, които тази страна е вземала от десетилетия ", съобщи пред Народното събрание Кийр Стармър, министър в сянка на лейбъристите по въпросите на Брекзита. От опит знам, че най-големи неточности се позволяват, когато решенията не са проучени в детайли и сериозно, добави той.

На миналогодишния референдум за Брекзита мнозина отхвърлиха аргумента, че стопанската система ще пострада, откакто Англия напусне Европейски Съюз. От референдума насам обаче страната се бори с по-нисък напредък и някои от хората, което упорстваха Лондон да анулира решението си или най-малко да упорства за по-мек Брекзит и опазване на близки връзки, споделят, че информираността за последствията може да промени настройките.

Правителството не е склонно да показа оценките си за последствията, а Мей споделя, че не желае да разкрива проектите си, с цел да се пребори за допустимо най-хубаво съглашение с Европейски Съюз.

По-рано този месец английският парламент прибягна до архаично предписание, с цел да принуди държавното управление да показа 58-те изследвания за последствията. Министърът за Брекзита Дейвид Дейвис сподели за тях: " 57 изследвания, които обгръщат 85 % от стопанската система - всичко с изключение на секторите, които не са наранени от интернационалната търговия ".

Снощи Дейвис написа до парламентарна комисия за Брекзита, че документите са били редактирани, защото не е получил гаранции, че парламентаристите ще запазят детайлностите в загадка, а това може да навреди на английските ползи по време на договарянията.

Заместник-държавният министър за Брекзита Робин Уокър съобщи пред Народното събрание, че държавното управление е " допустимо най-открито " и е дало отговор на настояването на Народното събрание, макар неразбирането на законодателите защо се отнася анализите.

Но съгласно лейбъристите и Шотландската национална партия ходовете за ограничение на информацията може да доведат до обвиняване, че кабинетът демонстрира пренебрежение към Народното събрание и да се стигне до краткотрайно премахване или изпъждане на Дейвис от Камарата на общините./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР