Опитат ли да дисциплинират ученици, са обвинявани дори в малтретирането

...
Опитат ли да дисциплинират ученици, са обвинявани дори в малтретирането
Коментари Харесай

Южнокорейски учители се самоубиват заради тормоз от родители

Опитат ли да дисциплинират възпитаници, са упреквани даже в малтретирането им. За 6 години 100 учители от държавни учебни заведения са лишили живота си

Южнокорейски учители се самоубиват поради тормоз, оказван им от властни родители на възпитаници. След следващата гибел на възпитател учителите в източноазиатската страна през днешния ден стопират работа и излизат на митинг с искане за по-добра отбрана на правата им, оповестява Ройтерс, представени от Offnews.bg.

Учителите са безапелационни, че не става въпрос за изолирани случаи на тормоз, а за всеобщо публикувано събитие.

През юли млада учителка беше открита мъртва. След очевидното ѝ самоубийство внезапно се усилиха недоволствата на педагози от неприятното отношение и държание към тях от страна на родители и възпитаници. Опитите за операция против тях включват даже обвинявания, че малтретират деца, когато се пробват да ги дисциплинират.

Десетки учители през днешния ден са в отпуск в символ на митинг. В отговор представители на държавното управление и на учебните настоятелства се пробваха да предотвратят съществени спирания на образователните занятия и дадоха обещание правни ограничения за по-добра отбрана на преподавателите. На този стадий не е прочут точният брой учители, които не са работа, само че локални медии предвидиха затваряне на десетки учебни заведения в цялата страна.

Властите настояват, че груповите дейности на учителите са противозаконни и заплашиха с дисциплинарни санкции. Южнокорейският профсъюз на учителите не е замесен в организирането на демонстрациите в понеделник. Те се организират под мотото " Всички дружно като един ".

" Ще ги защитим (учителите) и ще правим промени, тъй че повече нито един преподавател да не реши да отнеме живота си ", декларират уредниците в известие.

В понеделник президентът Юн Сук-йол подреди на длъжностните лица да се вслушат в настояванията на учителите и да работят за отбрана на техните права, оповестиха от кабинета му.

Самоубийството, запалило митингите

През юли начална учителка беше открита мъртва в учебно заведение, откакто изразила безпокойствие от недоволства на родител във връзка със спор сред възпитаници. Оттогава учителите в цялата страна всеки уикенд провеждат бдения и демонстрации в нейна памет. В събота се организира протест, на който 200 000 учители се събраха покрай Националното заседание в Сеул. Днес още хиляди учители излязоха на улицата и се присъединиха към проява край Народното събрание, оповестиха уредниците.

През последните шест години в Южна Корея са се самоубили 100 учители от държавни учебни заведения. 57 от тях са преподавали в начални учебни заведения, сочат държавни данни.

По данни на Световната здравна организация и Организацията за икономическо сътрудничество и раз Южна Корея е преди всичко по брой самоубийства измежду развитите страни - над 20 на 100 000 души население лишават живота си.

Министерството на образованието даде обещание да предотврати случаи на наказване на учители за законна просветителна активност и да усъвършенства връзката сред учителите и родителите. Според държавния проект наред с другите ограничения на учителите ще бъде обезпечено правото да не дават отговор на позвънявания от родители на персоналните си телефони.

" Броят на сигналите за безсистемно малтретиране на деца се усилва, защото правата на учениците са прекомерно подчертани, а тези на учителите не се зачитат - признава министерството и дава обещание - Ще поддържаме учителите, с цел да могат да се съсредоточат върху образованието, без да се тормозят от приемането на безразборни тъжби за принуждение над деца ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР