Операторът за зарядни станции Eldrive изгражда хъбове за супер бързо

...
Операторът за зарядни станции Eldrive изгражда хъбове за супер бързо
Коментари Харесай

Пловдив и София вече разполагат със супер бързи зарядни станции за електромобили

Операторът за зарядни станции Eldrive построява хъбове за супер бързо зарядно на " Цариградско шосе " в София и на " Карловско шосе " в Пловдив. Следващият хъб ще е на автомагистрала " Струма ". Новите станции са построени в партньорство с ABB, а мощността им е сред 120 и 180 kW.
Кое би трябвало да е първо, с цел да се усили делът на електрическите автомобили в страната - колите или зарядните станции? Въпросът е малко като този с кокошката и яйцето, само че към момента вълнува последователите на електрическите транспортни средства.

И до момента в който дебатът продължава, най-голямата компания, оператор на обществени зарядни станции в страната - Eldrive, усилва мрежата си с два хъба за супер бързо зареждане на електрически автомобили. Единият е на паркинга на The Mall на бул. " Цариградско шосе " в София, а другият на новооткритият ритейл парк Via Park Север, намиращ се на бул. " Карловско шосе " на входа на Пловдив.

До дни следва откриването на трета станция на автомагистрала " Струма ", а от компанията настояват пред " Капитал ", че се водят договаряния за инсталирането на още, в това число по останалите две съществени автомагистрали в страната - " Хемус " и " Марица "..
Реклама Първа е зарядната станция
, споделя, че " нашата тактиката не е да развиваме мрежата съгласно броя регистрирани електрически автомобили " и прибавя, че желанието им е да изградят " авансово гръбнака на нужната инфраструктура, която да отговори на все по-масовото нахлуване на електрическата подвижност и да я посрещне без проблеми ".

До момента локациите в страната от мрежата на компанията са над 260 с повече от 500 точки за зареждане. Досега те бяха с мощ от 22 kW, 50 kW и 100 kW. Най-разпространени бяха и към момента са тези с 22 kW мощ като от 100 kW имаше най-вече на няколко точки в Пловдив и София, както и по автомагистрала " Тракия ".

Новите зарядни точки са с мощ 120 kW в хъба в града под тепетата, а в този в София - сред 120 и 180 kW. С новите общо 10 зарядни точки паркингът на The Mall даже се трансформира в най-големият заряден хъб в страната.

Изборът на местоположението на " първия бързозаряден хъб по автомагистрала Тракия от нашата мрежа " на входа на Пловдив съгласно Димо Колчев е разумна, защото " голяма част от електрическите автомобили в страната са съсредоточени в София и построяването на хъб на 130 км от София подсигурява прекосяването на целия маршрут София - Бургас с едно междинно зареждане, в случай че такова се постанова. " Обяснява, че " повода за разполагането му в града, а не на самата автомагистрала, е положителното ни партньорство с Via Park, както и към този момент съществуващата инфраструктура - построен паркинг за задоволителен брой коли и богат избор от предлагани магазини и услуги, от които нашите консуматори могат да се възползват. "
Ако приемем, че електрически автомобил от междинен клас от последно потомство разполага с потенциал на батерия от към 45 -50 kWh и може да поддържа бързо DC зареждане с до 100 – 120 kW на час, то обикновена сметка демонстрира, че съвсем изтощена батерия би се заредила до 80%, доколкото предлагат производителите да бъде зареждана батерията на електрическия автомобил на бърза станция, за под половин час. Димо Колчев
Изпълнителен шеф на Eldrive
Реклама
До седмици се чака да проработи трети хъб за супер бързо зареждане, който ще е ситуиран на територията на винарска маза " Дамяница " (на 12 км от Кулата) и на метри от автомагистрала " Струма ". Зарядна станция там има и сега, само че тя е с мощ едвам 22 kW.

Основен сътрудник на компанията в построяването на новите станции е ABB, а по думите на Димо Колчев те са водещ международен снабдител на бързозарядни станции " и сме извънредно удовлетворени от взаимната ни работа. "
Eldrive
Дружеството, през което в началото оперира марката Eldrive, е " еМобилити Интернешънъл " (в което дял има съиздателят на " Капитал " Иво Прокопиев - бел.ред.) и е основано през 2014 година, само че мрежата от станции започва в средата на 2016 година

за построяването на зарядни станции на територията на 16 бензиностанции на веригата по съществени пътни артерии из страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР