Операторът Рали Ралев получи голямата награда Златното око“ от XI-тия

...
Операторът Рали Ралев получи голямата награда Златното око“ от XI-тия
Коментари Харесай

Операторът Рали Ралев получи Златното око“

Операторът Рали Ралев получи огромната премия „ Златното око “ от XI-тия Кинофестивал за операторско майсторство. Форумът с интернационално присъединяване е в памет на оператора Димо Коларов, роден и израснал в Попово. Голямата премия на Ралев е за работата във кино лентата „ Не влизай в спречкване с личния състав на банята “ за извънредно прецизните и съответни образни решения на комплицираната драматургична основа, заяви за Българска телеграфна агенция Росица Георгиева, основен специалист в отдел „ Култура “ на Община Попово.

Тази година в програмата бяха включени 17 игрални кино лентата, 10 документални и седем студентски. Жури с ръководител Емил Топузов (оператор и притежател на „ Златното око “ от втория фестивал) и членове: проф. Цветан Недков, доцент Александру Стериан от Румъния, и доцент доктор Андроника Мартонова и Николай Мутафчиев прави оценка лентите и присъди премиите.

Наградата за изцяло творчество е за оператора Христо Ковачев.  Диплом с плакет „ Златното око “ получи операторът Здравко Ружев за кино лентата „ С внимание към детайла “ за автентичен принос към тематиката за запазване на паметта на българската операторска школа, посредством описване на личността на оператора и педагога Георги Карайорданов. Наградата на Продуцентска компания „ MAGIC SHOP “ за студентски филм отиде при Стоян Варадинов за работата му във кино лентата „ Направих го за теб “ за ловко боравене с цветността и светлината, посочи Георгиева.

Наградата на Съюза на българските кино дейци е присъдена на оператора Кирил Проданов за работата му във кино лентата „ Мрак “ за поетото предизвикателство при пресъздаване на характерна атмосфера, наситена с напрегнати и тревожни страсти.

Специална премия за телевизионна документалистика се връчва на Борис Пинтев и Добромир Иванов от Би Ти Ви за обогатяване на образния роман в телевизионната документалистика за работата им във филмите „ Плочата от Битоля “ и „ Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания “. 

Специалната премия на Община Попово за най-хубав операторски дебют е дадена на оператора Галина Василева за кино лентата „ До последния каприз “ за дръзките композиции и смели светлинни решения при дебютиращ в киното оператор, стимулират избора си от журито.

Специалната премия на Община Попово за операторско майсторство се присъжда на оператора Димитър Митов за документалния филм „ Съдбата като джаз “ за овладяната и лишена от самоцелни резултати операторска работа, в благозвучие с тематиката на кино лентата. Първа премия на Община Попово  за операторско майсторство се присъжда на оператора Войчех Тодоров за работата му във кино лентата „ Житие “ за елегантната изразност, разгънати в разнородни операторски разкази. 

„ Златното око “ се провежда от Община Попово, а съорганизатори са Съюзът на българските кино дейци, UVT и Министерство на културата – ИА „ Национален кино център “. Началото му е сложено през 1998 година и по статут се организира на всеки две години. По думите на Росица Георгиева, даже и през пандемичната 2020 година форумът е извършен, като е употребявано краткотрайното понижаване на заболеваемостта от ковид. Всеки път във фестивалните дни Попово е хазаин на празник на киното и през тази уредниците регистрират огромен зрителски интерес и посещаемост на съпътстващата стратегия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР